Conferinţele de vară au debutat ieri la Telciu, pentru că "aici se îmbină modernul cu tradiţionalul iar “lupta” între est şi vest îşi face simţită prezenţa aproape la tot pasul. Nimeni nu se aştepta la o asemenea amploare, dar este nevoie şi de aşa ceva, nu doar de spectacole folclorice", a remarcat Sever Mureşan, primarul din Telciu.
"Mă bucur că ne aflăm într-un număr atât de mare, la cea de-a IV-e ediţie a Conferinţelor de vară de la Telciu – şi le mulţumesc celor din străinătate pentru efortul de a veni aici. Mulţi se întreabă de ce organizăm aceste conferinţe tocmai la Telciu… Ei bine, din start m-am gândit că dacă faci un lucru cu seriozitate şi te implici suficient nu poate să iasă decât un lucru de calitate" a spus Sever Mureşan, primarul din Telciu, în deschiderea conferinţelor de vară care, în acest an, au drept temă de reflecţie – “Dincolo de Est şi Vest. Decolonizarea modernizării”.
Iniţial proiectul părea destinat elevilor şi studenţilor – nimeni nu se aştepta să ajungă la această amploare, a mai spus Sever Mureşan, adăugând că Telciul este locul perfect pentru desfăşurarea acestui eveniment cultural unic în judeţ, tocmai pentru că în Telciu noul se îmbină cu vechiul, aspectele moderne cu cele tradiţionale iar “lupta” între est şi vest îşi face simţită prezenţa aproape la tot pasul…
Şi profesorul universitar Toader Nicoară, director al Şcolii Doctorale de „Istorie, Cultură şi Civilizaţie” la Universitatea Babeș-Bolyai a remarcat că, de la prima ediţie a Conferinţelor, la care a participat acum 4 ani, nivelul academic şi consistenţa acestora a crescut vizibil.
“Este de aplaudat încrâncenarea şi determinarea lui Valer Simion Cosma de a continua cu organizarea acestor conferinţe aici, la Telciu… Mai ales că, dacă la prima ediţie toţi te laudă şi îţi sar în ajutor, la a doua îţi rămân în preajmă câţiva prieteni iar de la a treia deja rămâi de unul singur…” a mai spus profesorul Toader Nicoară, amintind invitaţilor şi de una dintre glumele care circulau în spaţiile multiculturale ardeleneşti în care o româncă şi o unguroaică povesteau pe laiţă că în grădina lor “nimic nu se face!”.
Numai în grădina săsoaicei, care muncea de zor şi îşi plivea buruienile – toate creşteau în bună treabă.
Este o metaforă, dacă vreţi, pentru felul în care suntem prea des obişnuiţi să ne lamentăm că nimic nu este posibil, că nimic “nu se face” la noi, uitând că mai trebuie să şi punem osul la treabă – a mai remarcat profesorul Toader Nicoară – remarcând, totodată, în deschiderea conferinţelor, faptul că Valer Simion Cosma (iniţiator şi coooganizator al evenimentului) a fost unul dintre doctoranzii care au propus mereu dezbateri criticie consistente, în condiţiile în care spiritul critic în cultura noastră lasă mult de dorit…
Oameni de cultură, profesori universitari şi cercetători din Germania, Anglia, Cehia, Suedia, Egipt, Austria, Italia, Franţa şi România şi-au dat întâlnire şi au participat, ieri la Telciu, la un adevărat maraton al comunicărilor din diverse specialităţi sau medii academice urmând ca azi, Conferinţele să se desfăşoare la Biblioteca Judeţeană.
“Nu vrem să monopolizăm acest eveniment, sunt o mulţime de invitaţi care merită să fie ascultaţi de cât mai multă lume, de aceea ne-am gândit că măcar o zi conferinţele să se desfăşoare într-un oraş precum Bistriţa, cu un public mai avizat decât la Telciu” a admis pentru Bistriţeanul.ro primarul Sever Mureşan.
Primarul a adăugat că susţine împreună cu Consiliul Local un asemenea eveniment pentru că este nevoie şi de altfel de manifestări, nu doar concerte folclorice din care până şi tradiţia lipseşte, fiind înlocuită tot mai des, de coregrafie studiată, dar şi pentru că îşi doreşte mult să sprijine un tip de turism cultural în Telciu.
Pentru a vedea despre ce vor discuta invitaţii Conferinţelor de vară de la Telciu azi, la Biblioteca Judeţeană – consultaţi programul chiar AICI.