Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, anunţa săptămâna trecută că toţi copiii cu autism, precum şi alte persoane, vor putea beneficia, din 1 iunie, de unele servicii psihologice decontate de CNAS. Se pare însă că deocamdată acest lucru nu se poate pune în practică.
Mai multe ONG-uri care sprijină copiii şi persoanele ce suferă de autism susţin însă că acest mic ajutor nu este momentan de mare folos, deoarece nu există destui medici specialişti care să aibă contracte cu CNAS.
„Accesul la servicii este pur teoretic prin noile măsuri, care sunt imposibil de pus în practică datorită lipsei medicilor de specialitate cu cabinete individuale aflate în contracte cu Casele de Asigurări, singurii care ar putea subcontracta servicii către psihologi, logopezi şi kinetoterapeuţi. Din păcate, părinţii sunt încă odată dezamăgiţi de o măsură luată de dragul unor jocuri de imagine”, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ” Bistriţa.
„Decontarea se face prin medicii de specialitate cu cabinete individuale aflate în contract cu Casele de Asigurări de Sănătate, dar de exemplu în Bistriţa-Năsăud nu există nici un medic în această situaţie. Pacienţii nu pot merge nici la medici din alte judeţe, deoarece CAS deconteajă doar la nivel judeţean. Medicii nu sunt motivaţi să înfiinţeze cabinete individuale pentru că au de plătit tot felul de taxe şi impozite şi preferă să lucreze în spitale”, a declarat pentru Bistriteanul.ro Ana Dragu, coordonator Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa.
Aceeaşi poziţie o are şi Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).
„FEDRA doreşte să facă cunoscut faptul că apreciază eforturile făcute de Ministerul Sănătăţii şi CNAS în vederea susţinerii financiare a terapiei cupiilor cu tulburări în spectrul autist (TSA). Acest mic pas spre îmbunătăţirea situaţiei trebuie urmat de alte demersuri. Pe lângă finanţarea parţială a serviciilor de către MS prin CNAS, comunităţile au nevoie de sprijin financiar din partea autorităţilor locale, a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi a Ministerului Educaţiei Naţionale.FEDRA atrage atenţia asupra faptului că în perioada imediat următoare un număr mare de părinţi vor accesa serviciile unor ONG-uri cu speranţa că de acum în colo vor putea primi sprijin. Acest lucru este impropriu deoarece, profesioniştii din cadrul ONG-urilor nu au cabinete individuale, prin care să poată face contracte cu CNAS şi uneori nu au nici drept de liberă pratică dar au un atu important – experienţa”, se arată în comunicatul FEDRA.