Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  139 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Serbare, sărbătoare sau ospăţ de Paşti?

05/05/2013 10:19:07 Ioana BRADEA  
Pare tot mai greu, în fiecare an, să trăim autentic taina şi miracolul Învierii. Avem grijă să ne înţolim cum se cuvine de Paşti, asistăm la slujba religioasă ca la un spectacol, ne mai şi plictisim, ascultând în treacăt predica şi trăim ca şi când Hristos ar fi murit şi înviat odată de mult, într-o vreme care nu mai are legătură cu prezentul.

Chiar dacă nu sub forma pe care o cunoaştem astăzi – Paştele a fost sărbătorit cam din anul 1400 înainte de Christos. Ulterior au apărut serbările lui Ianus şi tot cam pe atunci – şi ouăle roşii. Denumirea acestei sărbători vine de la ebraicul „pesah” care înseamnă „trecere” – ceea ce în Vulgata (o versiune a Bibliei tradusă în latină în secolele III-IV) a fost echivalat cu „transitus Domini” („trecerea Domnului”), devenită în engleza iacobină „passover”, în germană „der Ostern”, la catolici „passione” („suferinţă”, din grecescul „pascho / paschei” – sufăr/suferă). 

Sărbătoarea Sfintelor Paşti nu este comemorarea unui eveniment din trecut – scrie Adrian Cocoşilă pe www.crestin-ortodox.ro. „De Paşti nu suntem chemaţi la Biserică să ne aducem aminte de ceva ce nu mai este, ci să participăm la Învierea lui Hristos care s-a petrecut şi se petrece tainic şi în zilele noastre". Nu întâmplător cântăm în timpul Liturghiei pascale: „Astăzi toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ”.

Suntem poftiţi la Biserică, de Paşti, nu ca să analizăm Învierea, ci ca s-o trăim. „Ieri m-am îngropat împreună cu Tine, Hristoase, astăzi mă ridic împreună cu Tine, Cel ce ai înviat. Răstignitu-m-am ieri împreună cu Tine, Însuţi, împreună mă preamăreşte Mântuitorule în Împărăţia Ta”.

Nu puţini sunt însă cei care percep Sfintele Paşti ca pe o bine meritată vacanţă, un prilej de a se îndopa cu mâncare de dimineaţă până seara sau nesfârşite petreceri cu prietenii prin cluburi.

Dar pentru că omul nu poate cuprinde şi exprima cu mijloace lumeşti cele dumnezeieşti, Hristos ne vorbeşte şi în zilele noastre în chip minunat: la Ierusalim, de Paşti, făcliile patriarhului Ierusalimului se aprind în mod miraculos în interiorul Sfântului Mormânt, locul de unde Mântuitorul a înviat, după trei zile de la îngropare. Este o minune care ne vesteşte că Învierea lui Hristos este o realitate şi nu un mit.

SURSA FOTO: amosnews.ro

1638 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro