Tindem sa uitam cat rau face televizorul, sau il relativizam. Televizorul, cu etnoismele si favoritismele lui care promoveaza o muzica de proasta calitate pe post de muzica traditionala, dand nastere unei uriase confuzii din care pierde nu doar muzica traditionala ci, din pacate, si iubitorii ei, care nu mai au acces la izvoare autentice.
Concertul din aceasta seara de la Sinagoga, sustinut de TRIO din Sangeorz-Bai, Lenuta Purja si maestrul Ioan Pop si Grupul Iza a fost un bun prilej sa-mi dau seama de ce nu ascult niciodata muzica asa zis „populara”, de ce absentez de la nuntile Zamfirei cu acadele si porumb fiert si multa galagie. Pentru ca e practic inexistenta pe micile ecrane si la posturile de radio. Lalaiala ritmata si rimata, cand nu de-a dreptul agramata, chiuiala lipsita de poezie cu care ne bombardeaza audio-vizualul de azi are foarte putine in comun cu muzica traditionala autentica. Si daca din cand in cand mai reuseste sa razbata cate un Grigore Lese, fireste ca devine rapid extrem de iubit. Pentru ca stim ca e un autentic si mai presus de toate pentru ca ne ajunge la inima.
In aceasta seara, la Sinagoga din Bistrita s-au sarbatorit 16 ani de la debutul Stagiunii Muzicale Permanente desfasurate de Societatea de Concerte Bistrita, condusa de Gavril si Mihaela Tarmure. Un copil a vazut pentru prima data in viata lui o dramba si invitatii au ridicat publicul in picioare. Incepand cu Trio Sangeorz Bai care ne-a aratat cat de aproape si de nestiuta e muzica traditionala romaneasca, continuand cu artista Lenuta Purja, o voce aparte in corul gros al cantaretilor de muzica populara si sfarsind cu senzationalul Grup Iza care a reusit sa cucereasca fara drept de apel un public indelung cultivat si adanc iubitor de muzica clasica. Astfel, la Sinagoga s-a demonstrat inca o data ca folclorul nu e ceea ce ni se serveste zilnic pe post de folclor. Si doar astfel de mostre de autentic ne pot da o idee despre ce ratam nepromovand artisti valorosi si, in acelasi timp, perfect capabili sa faca spectacol. O sala intreaga aplaudand in picioare a demonstrat-o cu varf si indesat.
Potrivit lui Gavril Tarmure, incursiunea in traditiile romanesti va continua cu o colectie de zadii care va fi expusa sambata viitoare la Galeria Lina din incinta Sinagogii. Daca ati ratat spectacolul si daca vreti sa va para rau, iata ce-ati pierdut: http://www.youtube.com/watch?v=KmrqrmR2roY&feature=related