Câteva dintre cele mai mari personalităţi ale României vor ateriza mâine şi la Sîngeorz-Băi, după un popas de două luni la Bistriţa. „Totul porneşte de la o singură sârmă, de o lungime de vreo 40-60 de centimetri, pe care să pot s-o întind de la o ureche la alta. După care urmează distracţia...”, mărturisește sculptorul autor.
Este vorba despre 14 sculpturi în metal care îi înfăţişează pe Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, George Enescu, Regina Ana şi MS Regele Mihai I al României, dar şi pe sculptorii români Dumitru Paciurea, Frederick Storck şi Constantin Brâncuşi.
„În prima fază, mă gândeam să numesc expoziţia asta «Contur», cu gândul la desenele acelea de factură rapidă în care portretul cuiva este abia schiţat, abia conturat. Va urma încă o variantă a acestor sculpturi în metal, care vor face legătura cu lucrările mele mai vechi, Anonimii. În final a rămas Semnul de pe faţă pentru că asta contează – semnele de pe faţă, ochii, nasul, gura, sunt elementele care ne identifică, în fond...”, povestea pentru Bistriţeanul.ro sculptorul și autorul Darius Hulea în august, când a fost inaugurată inedita expoziţie.
Cele 14 personalități încropite din sârmă, foarte expresive și impresionante ca realizare, vor putea fi admirate de mâine și la Sîngeorz-Băi. Vernisajul expoziţiei de sculptură va avea loc joi, 26 octombrie, de la orele 16, în fața Primăriei din orașul stațiune, în prezența autorului, lucrările urmând să fie prezentate de criticul Oliv Mircea.
„Totul porneşte de la o singură sârmă, de o lungime de vreo 40-60 de centimetri, pe care să pot s-o întind dintr-o parte în cealaltă a portretului, de la o ureche la alta. După care urmează distracţia – în sus şi în jos, se întinde sârmă lângă sârmă, cum pe foaie desenăm punct lângă punct. Aşa cum fiecare haşură de creion se pune alături de cealaltă, la fel şi în cazul portretelor de aici, am pus sârmă lângă sârmă, îmbrăcând, practic un model în ghips...”, explica Darius Hulea.
Expoziţia oferită de Uniunea Artiştilor Plastici din Bistriţa este gândită ca un teatru al memoriei, închipuit ca un act de suveranitate a spiritului creator românesc – a precizat curatorul acestei expoziţii, criticul Mircea Oliv, subliniind că artistul ne propune un stil monumental inedit, o gramatică decorativă care face apel la o nobilă bogăţie şi care răspunde nevoii de modele şi de repere pe care o resimte privitorul contemporan.
Mai multe despre sculptorul Darius Hulea puteți reciti accesând linkul de mai jos:
Darius Hulea – un debut strălucit la Galeria Arcade 24 din Bistrița!