Modernizarea Pieței Centrale, din jurul Bisericii Evanghelice, a stârnit numeroase nemulțumiri și controverse în rândul ecologiștilor supărați că peste 100 de copaci din această zonă, de mari dimensiuni vor fi eliminați. Conducerea Direcției pentru Cultură vine însă cu o altă viziune, susținând punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu.
Primăria municipiului Bistrița are în plan modernizarea Pieței Centrale după propunerea unei firme din Cluj. Inițial municipalitatea a primit cinci propuneri pentru amenajarea și modernizarea Pieței Centrale a municipiului Bistrița, iar după cinci luni de concurs a fost desemnată oferta câștigătoare, cea venită din partea societății Planwerk S.R.L. din Cluj-Napoca.
Concursul, desfășurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România - finala Transilvania, în 2014 a avut ca și principal obiectiv selectarea celor mai bune proiecte pentru amenajarea și modernizarea Pieței Centrale din centrul istoric al municipiului Bistrița.
La acea vreme, municipalitatea anunța că în competiție au intrat cinci propuneri, iar juriul format din arhitecți și profesori universitari cu vastă experiență în domeniu au desemnat drept variantă câștigătoare cea propusă de societatea Planwerk S.R.L. Cluj-Napoca. Ba mai mult, pentru acest concurs Primăria Bistrița a alocat o sumă de 50.000 de lei, cu care a fost premiată firma desemnată câștigătoare.
Ecologiștii bistrițeni se plâng, doi ani mai târziu, că nu au fost consultați vizavi de celelalte proiecte pentru modernizarea Pieței Centrale sosite la Primăria Bistrița în cadrul acestui concurs.
Proiectul clujenilor, desemnat câștigător în urma concursului, va transforma Piața Centrală într-o zonă pietonală, unde vor avea loc târguri, concerte și festivaluri și va include și un spațiu generos pentru desfășurarea unor evenimente sportive, o fântână arteziană care iese din pavaj și iarna, un patinoar.
Accesul mașinilor în această zonă va fi restricționat, municipalitatea sperând că din acest an să înceapă și lucrările.
Anul acesta, municipalitatea a alocat suma de 500.000 de lei pentru obținerea documentației de avizare a lucrărilor și finalizarea proiectului tehnic.
Din această zonă vor fi tăiați cei 100 de copaci, despre care Primăria Bistrița spune că nu au o valoare istorică deosebită. Zona va rămâne în continuare una verde, însă copacii care vor fi plantați aici vor fi de dimensiuni mai reduse, această propunere fiind pe placul conducerii Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud, care își dorește ca obiectivele de patrimoniu, și în special Biserica Evanghelică, să fie puse mai bine în valoare.
„Întotdeuna în Bistrița a existat vegetație, dar de dimensiuni rezonabile în raport cu fațadele clădirilor. Noi aici avem un patrimoniu arhitectonic deosebit. Dacă el este mascat de copaci supradimensionați, toate cheltuielile, alocările de fonduri sunt zadarnice pentru că nu vezi numai frunze... Trebuie să fie păstrată o proporție bună între înălțimea arborilor din spațiul urban și vizibilitatea fațadelor clădirilor istorice. Așa se face peste tot! Eu vreau să se vadă Biserica Evanghelică! Este investiție de 8 milioane de euro ce s-a făcut acolo și vreau ca acest imobil să fie văzut! Aici ar trebui copaci de dimensiune rezonabilă, copaci cu coroana care să ajungă până la etajul întâi, nu de 7 – 8 metri pentru că nu se mai vede șarpanta, nu se mai văd ancadramentele, ferestrele... risipești bani doar și sunt bani mulți în zona aceasta istorică”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud, Alexandru Uiuiu.
„Copacii trebuie să aibă dimensiuni rezonabile - este punctul de vedere al Direcției pentru Cultură, științific asumat. Am văzut nenumărate cartoline, pe strada Gheorghe Șincai erau copacii până la etajul unu al imobilului, trebuie să le poți conduce cumva coroana pe orizontală să facă umbră vara pentru că trebuie un pic de umbră, dar trebuie găsite soluții pentru ca în același timp călătorul să vadă de la etajul întâi clădirile, cât sunt de frumoase, să vadă elemente baroce sau renascentiste, elementele deosebite pentru că avem așa ceva! Orice copăcel este ca un prieten al vieții în perioada zilelor toride de vară, dar trebuie ca aceștia să aibă dimensiuni rezonabile, ori acum copaci de 7 - 8 metri nu te lasă să vezi nimic în oraș și e păcat", a mai completat Alexandru Uiuiu.