Ședință ieșită din tipare astăzi, la Ciceu Mihăiești, unde șefii de instituții au fost convocați de prefectul Ovidiu Frenț la ședința de colegiu. Șefii de instituții au fost scoși din birouri, li s-a cerut să încalțe papuci comozi și să aibă o ținută de teren și au fost provocați să vadă obiective turistice, dar și economico-spirituale din comună.
Ședința de colegiu prefectural de astăzi, desfășurată în căminul cultural din Ciceu Mihăiești le-a adus o nouă provocare șefilor de instituții aceea de a vedea, pe viu, cum încearcă o administrație locală să lupte pentru a-și dezvolta turismul într-o comună plină de istorie; cum a reușit un bistrițean să aibă una dintre cele mai mari și competitive ferme pomicole din țară, cum arată săpăturile într-un sit arheologic, probabil unul dintre cele mai importante din țară, cum ia naștere, încet-încet, un nou lăcaș de cult - o mănăstire la poalele Cetății Ciceului, și chiar cetatea în jurul căreia se țes numeroase legende care de care mai spectaculoase.
Tema principală a ședinței colegiului prefectural de astăzi a vizat patrimoniul cultural din Bistrița-Năsăud. Avem sute de situri arheologice, zeci de castele, două cetăți de o valoare inestimabilă, însă puțină lume știe despre existența acestora.
Prefectul Ovidiu Frenț, la solicitarea primarului din Ciceu-Mihăiești, Valentin Mureșan, care este un luptător declarat pentru păstrarea patrimoniului și, totodată, un adevărat istoric, i-a adus pe șefii de instituții în comuna de la capătul județului pentru a vedea cum luptă o administrație pentru a dezvolta comuna turistic, economic, dar și... spiritual.
După ședința de colegiu prefectural, desfășurată la parterul Căminului Cultural din localitate, toți șefii de instituții au urcat la etaj unde este amenajat de câțiva ani buni un muzeu sătesc cu exponate foarte vechi și inedite. Apoi au fost invitați în ferma Pombis, care are la Ciceu Mihăiești o exploatație de peste 250 ha de teren, cultivând în cea mai mare parte mere, dar există și livezi de prune și cireși.
Patronul firmei, Aurel Onigaș, le-a spus celor prezenți după ce i-a invitat în livezi și a prezentat o parte din soiurile pe care le cultivă aici, că pământul de la Ciceu-Mihăiești este unul dintre cele mai fertile pentru livezile de măr.
Firma condusă de Aurel Onigaș, pe lângă faptul că este unul dintre cei mai mari distribuitori de mere din țară, livrând celor mai mari hipermarketuri din România are și o fabrică proprie, de sucuri de măr sută la sută naturale.
Încă din a doua parte a lunii august, la ferma de la Ciceu-Mihăiești a început recoltarea merelor, acțiunea fiind în plină desfășurare. Aurel Onigaș a recunoscut în fața șefilor de instituții că o mare problemă pe care o are o reprezintă lipsa personalului, a oamenilor care nu vor să muncească, sunt puși pe furat sau pe distrus și își bat joc de munca pe care ar trebui s-o presteze.
Directorii de instituții au ajuns apoi la poalele Cetății Ciceului unde, într-o poieniță, cercetările arheologice sunt în plină desfășurare.
Istoricul Corneliu Gaiu de la Muzeul Județean le-a oferit celor prezenți o adevărată lecție de istorie, spunând că situl arheologic de aici, în care au fost descoperite numeroase obiecte extrem de valoroase este unul dintre cele mai vechi din județ și probabil unul dintre cele mai importante din țară.
În această zonă, aproape de Cetatea Ciceului, a fost pusă în urmă cu un an și piatra de temelie a unei viitoare mănăstiri, șefii de instituții fiind întâmpinați de starețul viitorului locaș de cult, care are deja construită aici o chilie.
Chiar dacă nu este foarte ușor accesibil, șefii de instituții au parcurs și drumul până sus, la Cetatea Ciceului, cetate plină de istorie pe care autoritățile locale vor să o pună în valoare. Un prim pas a fost deja făcut - spune primarul Valentin Mureșan, comuna a fost prinsă în GAL-Ținutul Haiducilor, iar posibilitățile de dezvoltare a zonei au crescut semnificativ.