Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  228 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Șefii de instituții, scoși în teren pentru a cunoaște comorile județului

28/09/2016 19:27:26 Raluca NECHITI  
Ședință ieșită din tipare astăzi, la Ciceu Mihăiești, unde șefii de instituții au fost convocați de prefectul Ovidiu Frenț la ședința de colegiu. Șefii de instituții au fost scoși din birouri, li s-a cerut să încalțe papuci comozi și să aibă o ținută de teren și au fost provocați să vadă obiective turistice, dar și economico-spirituale din comună.

Ședința de colegiu prefectural de astăzi, desfășurată în căminul cultural din Ciceu Mihăiești le-a adus o nouă provocare șefilor de instituții aceea de a vedea, pe viu, cum încearcă o administrație locală să lupte pentru a-și dezvolta turismul într-o comună plină de istorie; cum a reușit un bistrițean să aibă una dintre cele mai mari și competitive ferme pomicole din țară, cum arată săpăturile într-un sit arheologic, probabil unul dintre cele mai importante din țară, cum ia naștere, încet-încet, un nou lăcaș de cult - o mănăstire la poalele Cetății Ciceului, și chiar cetatea în jurul căreia se țes numeroase legende care de care mai spectaculoase.

Tema principală a ședinței colegiului prefectural de astăzi a vizat patrimoniul cultural din Bistrița-Năsăud. Avem sute de situri arheologice, zeci de castele, două cetăți de o valoare inestimabilă, însă puțină lume știe despre existența acestora.

Prefectul Ovidiu Frenț, la solicitarea primarului din Ciceu-Mihăiești, Valentin Mureșan, care este un luptător declarat pentru păstrarea patrimoniului și, totodată, un adevărat istoric, i-a adus pe șefii de instituții în comuna de la capătul județului pentru a vedea cum luptă o administrație pentru a dezvolta comuna turistic, economic, dar și... spiritual.

După ședința de colegiu prefectural, desfășurată la parterul Căminului Cultural din localitate, toți șefii de instituții au urcat la etaj unde este amenajat de câțiva ani buni un muzeu sătesc cu exponate foarte vechi și inedite. Apoi  au fost invitați în ferma Pombis, care are la Ciceu Mihăiești o exploatație de peste 250 ha de teren, cultivând în cea mai mare parte mere, dar există și livezi de prune și cireși.

Patronul firmei, Aurel Onigaș, le-a spus celor prezenți după ce i-a invitat în livezi și a prezentat o parte din soiurile pe care le cultivă aici, că pământul de la Ciceu-Mihăiești este unul dintre cele mai fertile pentru livezile de măr.

Firma condusă de Aurel Onigaș, pe lângă faptul că este unul dintre cei mai mari distribuitori de mere din țară, livrând celor mai mari hipermarketuri din România are și o fabrică proprie, de sucuri de măr sută la sută naturale.

Încă din a doua parte a lunii august, la ferma de la Ciceu-Mihăiești a început recoltarea merelor, acțiunea fiind în plină desfășurare. Aurel Onigaș a recunoscut în fața șefilor de instituții că o mare problemă pe care o are o reprezintă lipsa personalului, a oamenilor care nu vor să muncească, sunt puși pe furat sau pe distrus și își bat joc de munca pe care ar trebui s-o presteze.

Directorii de instituții au ajuns apoi la poalele Cetății Ciceului unde, într-o poieniță, cercetările arheologice sunt în plină desfășurare.

Istoricul Corneliu Gaiu de la Muzeul Județean le-a oferit celor prezenți o adevărată lecție de istorie, spunând că situl arheologic de aici, în care au fost descoperite numeroase obiecte extrem de valoroase este unul dintre cele mai vechi din județ și probabil unul dintre cele mai importante din țară.

În această zonă, aproape de Cetatea Ciceului, a fost pusă în urmă cu un an și piatra de temelie a unei viitoare mănăstiri, șefii de instituții fiind întâmpinați de starețul viitorului locaș de cult, care are deja construită aici o chilie.

Chiar dacă nu este foarte ușor accesibil, șefii de instituții au parcurs și drumul până sus, la Cetatea Ciceului, cetate plină de istorie pe care autoritățile locale vor să o pună în valoare. Un prim pas a fost deja făcut - spune primarul Valentin Mureșan, comuna a fost prinsă în GAL-Ținutul Haiducilor, iar posibilitățile de dezvoltare a zonei au crescut semnificativ. 

3382 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro