Noaptea Europeană a Muzeelor a devenit deja o tradiţie şi în România. Inclusiv muzeele din Bistriţa-Năsăud îşi deschid porţile gratuit timp de o noapte pentru cei interesaţi de poveştile captivante care se află ascunse printre obiecte vechi şi de valoare:
Muzeele din Bistriţa-Năsăud îşi deschid porţile gratuit pentru publicul dornic să celebreze Noaptea Europeană a Muzeelor, sâmbătă, 21 mai între orele 18.00-00.00. Această sărbătoare foarte îndrăgită în toată Europa şi, de câţiva ani, chiar şi în ţara noastră, îşi are originile în anul 2005 şi a fost iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.
În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt zece muzee şi alte două obiective istorice şi turistice, Biserica Evanghelică Herina şi Peştera Tăuşoare. Dintre acestea, în Noaptea Muzeelor vor putea fi vizitate patru: Casa Argintarului din Bistriţa, Casa Săsească Livezile, Muzeul Grăniceresc Năsăud şi Muzeul de Artă Comparată Sîngeorz-Băi. Toate aceste muzee oferă acces gratuit publicului în intervalul orar 18.00-00.00 atât pentru expoziţiile permanente, cât şi pentru cele temporare.
La Casa Argintarului aflată în Bistriţa pe strada Dornei, nr.5, publicul se va putea bucura şi de proiecţia de film „Biserica Evanghelică – 450 de ani de istorie bistriţeană”, film care prezintă povestea unuia dintre cele mai importante simboluri ale Bistriţei. La Casa Săsească Livezile (str. Dorolei, nr. 84) vor fi proiectate trei filme româneşti, trei ecranizări clasice: „Amintiri din copilărie” (18.00), „Moromeţii” (19.20) şi „Păcală” (20.00).
La fel ca şi anul trecut, Casa Argintarului invită toate doamnele şi domnişoarele dornice să călătorească în timp, mai precis în epoca victoriană, să fie protagonistele unei şedinţe foto. Nu vor lipsi rochiile de bal de crinolină, chiar cele care au fost principala atracţia în cadrul expoziţiei „Jurnal de modă veche. Rochia de bal”.
Noaptea Muzeelor este sărbătorită în Bistriţa-Năsăud sâmbătă, 21 mai, la fel ca şi în alte 170 de instituţii de profil de România şi sunt aşteptaţi toţi oamenii pasionaţi de istorie, dar şi cei curioşi să vadă ce adăpostesc încăperile muzeelor din judeţul nostru.