Tăiatul porcului ca pe la gazde și bucate cum numai gospodarii din județul nostru știu să facă pentru a-și aștepta colindătorii: pită și colaci scoși din cuptor, prăjituri de casă, vin fiert și jinars cu secăre.
Acestea și multe altele vi se pregătesc pentru sfârșitul săptămânii, între 19 și 21 decembrie, în curtea Muzeului Județean, pentru a trăi cum se cade Crăciun în Bistrița-Năsăud! Gazdă mare este președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan!
”Înaintea Ajunului, în pragul Crăciunului... Vineri, sâmbătă și duminică, în 19, 20 și 21 decembrie, în curtea Muzeului Județean trăim Crăciunul de-altădată! Ca pe la noi! Tăiem porcul și facem o cină ca la gazde, coacem pită și colaci în cuptor! Găluștele dau în clocot, bem un pahar de jinars fiert cu secăre ori un vin fiert cu scorțișoară și așteptăm colindătorii. Din tot județul! Copiii au ce face…” - sună mesajul organizatorilor, care vă îndeamnă să fiți prezenți, cu mic, cu mare, la cea de-a doua ediție a evenimentului Crăciun în bistrița-Năsăud.
Consiliul Județean, împreună cu instituțiile din subordinea sa, Complexul Muzeal și Centrul Județean pentru Cultură, se pregătesc, ca niște gazde bune, să aștepte colindători, într-un eveniment care își propune să ne bucure cu gustul și veselia sărbătorilor de altădată de pe la noi. Obiceiurile tradiționale specifice Crăciunului, începând cu tăiatul porcului și pregătirea bucatelor pentru masa de sărbători și culminând cu vestirea Nașterii Mântuitorului prin glasurile colindătorilor, vor putea fi trăite timp de 3 zile (în perioada 19-21 decembrie) în curtea interioară a Muzeului Județean, într-un decor de poveste, în jurul bisericuței vechi din lemn.
Gospodari și gospodine, aleși pe sprânceană din satele din județ, vor aduce domnilor de la oraș, sub brand-ul Produs în Bistrița-Năsăud, preparatele tradiționale pe care le pregătesc de Crăciun: bucate de-ale porcului, colaci rumeni, pită de casă, prăjituri făcute special de sărbători. Toate produsele expuse vor putea fi cumpărate de doritori!
Turta dulce, vinul fiert și jinarsul cu săcăre nu vor lipsi din peisaj, iar cei aflați în căutare de cadouri sau de ornamente de Crăciun vor avea ocazia să cumpere produse hand made lucrate de meșterii și artiștii locali, mare parte dintre ele pregătite special pentru acest eveniment.
Organizatorii anunță că cei mici vor avea ce face, pentru că le sunt pregătite o serie de activități speciale: vor învăța să colinde, să facă globuri și întâlniri pe-nserat cu Moș Crăciun. Pentru a învăța de mici că cine dăruiește primește, copiii sunt așteptați să-și vândă jucăriile pe care nu le mai folosesc în cadrul Târgului de Jucării organizat cu scop caritabil.
Pentru că e Crăciun în Bistrița-Năsăud, colindele nu vor lipsi în cele trei zile de eveniment. Vestea Nașterii Mântuitorului va fi dată de cete de colindători veniți din tot județul, dar și din Suceava și Mureș.
Porțile Muzeului Județean vor fi deschise pentru toți cei care își doresc să trăiască Crăciun în Bistrița-Năsăud vineri, 19 decembrie, la ora 16.00 și așa vor rămâne așa până duminică, 21 decembrie, după lăsarea întunericului.