Sâmbătă spre duminică noaptea, românii trec la ora de iarnă, ora 4 urmând să devină ora 3, iar ziua de 25 octombrie urmând să fie cea mai lungă din an – singura în stare să se „laude” cu 25 de ore. AFLĂ ce efecte are această schimbare asupra calităţii somnului şi asupra organismului!
În noaptea de sâmbătă spre duminică, românii trec la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 25 octombrie, va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.
Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficială de iarnă, nu va modifica mersul trenurilor în vigoare până la 25 octombrie. În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după 4.00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă.
Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului scade pentru câteva zile, precizează Digi24.ro.
„Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi” vă sfătuiesc specialiştii de la Glasgow University, avertizând că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile, potrivit dailymail.co.uk.
Cei mai mulţi dintre participanţii la studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înainte de schimbarea ceasurilor, însă efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program şi pe măsură ce se instalează iarna.
România a trecut la sistemul cu ora de vară/ora de iarnă în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.