Programul Serbărilor Bistriţei medievale 2012 inserează un amănunt inedit: reconstruirea Cetăţii medievale a Bistriţei! Este vorba de construcţia unei replici a cetăţii medievale, ca încununare a unui scenariu istoric ce va comprima primele veacuri de existenţă a saşilor în Nosnerland.
Mai întâi, în acest ţinut vor ajunge primii colonizatori (în program: sâmbătă, 30 iunie, ora 14.00.), care vor fi însoţiţi, cum era regula vremii, de un reprezentant al Casei Regale şi de un Întemeietor. Aceştia vor stabili locul în care se vor aşeza coloniştii şi regulile care vor guverna activitatea acestora în noua lor ţară.
Abia aşezati, saşii bistriţeni vor face foarte greu faţă unei invazii tătare, care îi va decima şi le va slăbi moralul (sâmbătă, ora 18.00, în program). Unii dintre ei vor fi luaţi robi de către tătari, însă între localnici vor exista şi oameni viteji, cum este un oarecare Johann, care îşi va salva soţia şi copilul din lanţurile năvălitorilor.
Dar, viaţa trebuie să meargă înainte şi cei rămaşi vor hotărî să îşi ridice o cetate, în care să poată locui şi care să le permită să se apere în faţa altor valuri de năvălitori.
Această cetate va fi o replică a Cetăţii Medievale a Bistriţei, cu cele 3 porţi de intrare şi cu turnurile breslelor aşezate aidoma formei de odinioară a cetăţii bistriţene, ridicată în a doua jumătate a secolului al XV-lea.
Concepută de Serviciul Monumente istorice din cadrul Primăriei Bistriţa, cetatea va fi construită din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 64 de ori mai mică faţă de cetatea medievală, cu o lungime de 15 metri şi o lăţime de 10 metri. Înălţimea cea mai mare, de 4 metri, o va avea Poarta Lemnelor, iar turnurile breslelor vor avea înălţimi cuprinse între 1,5 şi 2 metri.
Cetatea va fi ridicată în extremitatea de nord a Pietonalului din Centrul Istoric al Bistriţei şi va fi binecuvântată duminică, printr-un asediu. Construcţia ei va începe în cursul după-amiezii de joi, fiind realizată, sub formă de sponsorizare, în cadrul M.I.S. Grup.
Serbările Bistriţei Medievale 2012 sunt organizate de Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” şi de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală.
Sponsori principali: Record, M.I.S. Grup şi LEONI.
Mai multe informaţii pot fi găsite pe site-ul www.bistritamedievala.ro