Zona pietonală din Bistrița, și nu numai, va prinde în curând culoare, căci se apropie primăvara, iar bistrițenii sunt cunoscuți pentru faptul că împânzesc terasele când apare soarele. Administrația locală ia deja măsuri pentru ca terasele să funcționeze legal.
Proprietarii de terase de pe Pietonalul Liviu Rebreanu din municipiu fac deja pregătiri pentru sezonul cald. Primăria Bistrița le reamintește regulamentul de funcționare, având în vedere că majoritatea teraselor sunt amplasate pe domeniul public, în fața restaurantelor, iar calea de acces duce și la imobile închiriate sau proprietate privată.
Astfel, pentru perioada în care proprietarii de terase au nevoie de aceste spații, ei trebuie să plătească o sumă de bani, sumă stabilită în anul 2014 în cadrul Consiliului Local Bistrița. Astfel, pe toată perioada anului când se desfășoară activitatea, cei care dețin terase pe Pietonalul Liviu Rebreanu trebuie să plătească 20 lei/mp/lună, în centrul istoric al municipiului Bistrița (în alte zone decât Pietonalul Liviu Rebreanu) - 16 lei/mp/lună, iar proprietarii de terase amplasate pe domeniul public, în afara zonelor menționate anterior, plătesc 14 lei/mp/lună.
„Autorizațiile de folosire temporară a domeniului public pentru utilizarea unor suprafețe de teren, pe care se amplasează terase se vor emite pe o perioadă de minim o lună, dar nu mai mult de sfârșitul anului calendaristic, în baza cererilor depuse de solicitanți până la data de 31 decembrie a anului în curs pentru anul următor, cu condiția ca plata taxei să se facă anticipat, la eliberarea autorizației, pentru toată perioada solicitată”, se explică în expunerea de motive a proiectului de hotărâre care va fi pe masa aleșilor locali în 22 februarie.
În afara documentației pe care proprietarii de terase trebuie să o depună în momentul în care solicită o suprafață din domeniul public, aceștia trebuie să respecte și anumite condiții impuse de Primăria Bistrița.
De exemplu, terasele amplasate în centrul istoric trebuie să aibă culori pastelate, în armonie cu culoarea clădirii în fața căreia vor funcționa. Fiecare agent economic trebuie să aibă un singur tip de mobilier - scaune, mese, umbrele și jardiniere - fără alte improvizații, iar învelitoarele umbrelelor vor avea structură independentă de fațadele clădirilor și de pavaj și vor fi realizate din pânze impermeabile și rezistente la intemperii și vor fi de culoarea ocru, și având aceeași formă.