Au petrecut sarbatorile acasa iar acum a venit timpul sa se intoarca la munca in strainatate, in tari precum Italia, Irlanda sau Spania. Bistritenii nu au plecat cu mana goala: au luat cu ei si pachete cu mancare traditionala. Din bagajele acestora nu au lipsit carnatii, toba si carnea de porc.
Aeroporturile sunt pline de romani care pleaca inapoi peste hotare, dupa ce au facut sarbatorile acasa. La fel si autocarele care au ca si destinatie tari unde acestia muncesc. Altii au preferat insa sa se intoarca cu masina personala.
Maria Ungureanu este plecata de aproape 10 ani in Franta. In ultimii ani si-a petrecut sarbatorile de iarna acasa. Ca ea, alte cateva sute de romani care au plecat de pe aeroportul din Cluj-Napoca inapoi la munca. Toti au luat cu ei ceva bucate traditionale.
"Am luat slaninuta mai multa, insa sunt sigura ca nu o sa ne ajunga mult timp. Am pus si carnati, toba si cam atat", ne-a spus bistriteanca.
Cei mai curajosi au riscat si au pus in bagajul de cala si cate 1-2 litri de tuica: "cum sa mergem fara putina palinca? Pentru baietii care n-au venit acasa, ne asteapta cu nerabdare", ne-a impartasit un barbat care astepta sa se imbarce inspre Spania.
Nu va trece insa mult timp pana cand, unii dintre cei care se intorc acum in tarile unde lucreaza, vor veni din nou acasa pentru sarbatorile pascale.