Artişti din Turcia, Egipt, Franţa, Serbia, Japonia şi România au început un inedit dialog la Sîngeorz-Băi. Hieroglifele sculpturale așezate pe piedestale albe își așteaptă vizitatorii într-o comunicare originală în care traducătorul ideilor este conștiința, iar interpretul principal al sensurilor este instinctul:
La Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi a fost recent inaugurată expoziția de sculptură mică intitulată „Însufleţirea pietrei”, sub egida Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Aceasta va fi deschisă publicului în perioada martie - aprilie 2017.
Expoziția aduce într-un dialog plastic lucrări de sculptură în andezit și bazalt semnate de artişti precum Nesrin Karakan (Turcia), Gheorghe Marcu (România), Nicolae Fleissig (Franţa), Eugen Petri (România), Goran Cpajak (Serbia), Yoshin Ogata (Japonia), Naghi Farid (Egipt), Maxim Dumitraş (România), Leonard Răchită (Franţa) şi Ioan Pop Vereta (România).
Fiecare volum sculptural este expresia unui univers particular conturat din experiența unor artiști consacrați, dar în același timp, obiectul poartă și amprenta culturală a colțului de lume din care s-a născut.
„Așadar, expoziția ne oferă oportunitatea de a descoperi arta contemporană printr-o permanentă comparație, între nou și vechi, între local și universal. Lucrările sunt realizate în granit și bazalt printr-o tehnică care se înscrie în categoria manoperei exclusiviste, datorită dificultății impuse de duritatea materialului prelucrat. Sculptura în cea mai aspră piatră sfidează timpul și forțează voința și hotărârea umană. Hieroglifele sculpturale așezate pe piedestale albe își așteaptă vizitatorii într-o comunicare originală în care traducătorul ideilor este conștiința, iar interpretul principal al sensurilor este instinctul...”, afirmă organizatorii.
Curatorul expoziției este sculptorul Maxim Dumitraș.