Fundatia Inocenti a accesat un proiect cu finantare nerabursabila de la Primaria Municipiului Bistrita prin care intentioneaza sa descopere 20 de copii si tineri cu dizabilitati pe care sa ii includa intr-un proiect de terapie.
"Servicii de intretinere timpurie pentru copii si tineri cu dizabilitati de pe raza municipiului Bistrita" este un proiect cofinantat de la bugetul local si are drept scop identificarea (in cele opt luni ale proiectului) a 20 de copii si tineri cu dizabilitati psihomotorii care sa beneficieze de terapii recuperatorii si chiar integrarea intr-o forma de invatamant.
Din 2006 si pana acum, peste 100 de copii au beneficiat pe acest program, costurile fiind suportate de Fundatia Inocenti.
Valoarea proiectului este de 125.920 de lei, din care municipalitatea asigura 29.372 lei (mai putin de 25 la suta), restul cheltuielilor fiind sustinute de Fundatia Inocenti.
La lansarea proiectului care a avut loc astazi au fost prezenti alaturi de presedintele Fundatiei Marin Mic si directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, Olimpia Abadi, dar si Radu Dreptate, directorul Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Bistrita.
Marin Mic spune ca in judet exista peste 1200 de copii cu dizabilitati din care putin peste 800 sunt incadrati in grade diferite de handicap: "dintre acestia, 3/4 socializeaza, merg la scoala, insa pe ceilalti ii tin parintii numai in casa, departe de ochii lumii... In Bistrita exista peste 300 de copii "speciali", insa mai mult de zece nu am vazut pe strada... Le este rusine parintilor cu ei".
Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Primaria Bistrita care va pune la dipozitie asistentii sociali care vor identifica copii cu dizabilitati. In acest proiect sunt inclusi si reprezentantii DGASPC BN care pun la dipozitia Fundatiei Inocenti spatiul necesar activitatilor terapeutice, iar fundatia vine cu specialistii care fac terapiile.
Fundatia are la aceasta ora 20 de angajati permanenti si peste 100 de voluntari. "In 99,99 la suta din cazuri parintii sunt de vina pentru ca copiii nu sunt identificati timpuriu si nu beneficiaza de terapie", a mai precizat Marin Mic.