„Convinge-mă să citesc!” este dezbaterea în care 55 de finalişti ai concursului „Bătălia cărților” trebuie să-și susţină cartea preferată în doar 7 minute. „Cititorul anului” primește drept premiu o tabletă! „Veţi deveni mici eseişti, veţi crea o adevărată lume în jurul fiecărei cărţi citite” remarca managerul Ioan Pintea, la începutul competiției.
Concursul naţional de lectură „Bătălia cărților” a ajuns la final! Timp de aproape șase luni de zile copii de 11-13 ani şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 14-18 ani înscrişi la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița au avut de completat o fişă de înscriere și au avut de citit toate cărţile din lista recomandată a concursului, completând, totodată, câte o fişă de lectură cu impresii asupra cărţilor citite.
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița a anunțat zilele trecute, pe pagina de Facebook, lista celor 55 de finaliști care au reușit să parcurgă toate cărțile și să predea fișele de lectură.
Marea Finală va avea loc pe 3 noiembrie, ora 16 – în cazul Secţiunii pentru copii (11-13 ani) şi pe 4 noiembrie, ora 16 – în cazul Secţiunii pentru adolescenţi (14-18 ani), în Sala Liviu Rebreanu a Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc”, Str. Al. Odobescu, nr.11.
„Finala va cuprinde participarea la dezbaterea Convinge-mă să citesc! În cadrul acestei probe finaliştii vor trebui să prezinte şi să susţină cartea preferată. Pledoaria pentru cartea preferată trebuie să fie foarte argumentată şi convingătoare, astfel încât cei care nu au citit-o să-şi dorească să o citească în mod obligatoriu. Durata discursului: maximum 7 minute. Nu se admite citirea textului! La final, va avea loc desemnarea Cititorului anului şi festivitatea de premiere. Puteţi veni împreună cu părinţii, cu prietenii şi colegii - cu toţi cei care doresc să vă susţină” anunță cei de la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”.
Derulat sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, concursul şi-a propus să popularizeze cărţile de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor, să dezvolte competenţele elevilor legate de lectură, de înţelegerea textelor literare, de capacitatea de a reflecta asupra acestora, a formula opinii, argumente şi interpretări proprii.
„Veţi deveni mici eseişti, veţi crea un adevărat câmp, o adevărată lume în jurul fiecărei cărţi citite” remarca managerul bibliotecii, Ioan Pintea, în martie, când a început Bătălia Cărților, recomandându-le elevilor prezenţi o carte deosebită scrisă de Dan C. Mihăilescu („Cărţile care ne-au făcut oameni”) carte ce cuprinde o serie de mărturisiri ale unor oameni de seamă care mărturisesc despre felul în care lectura sau cărţile le-au rânduit viaţa sau le-au schimbat destinul.
Organizatorii au pregătit câteva premii pentru finaliştii concursului, pentru cea mai frumoasă şi argumentată prezentare a cărţii preferate, pentru cel mai bun cititor, care va deveni Cititorul anului şi se va alege cu o tabletă!
Foto: Arhivă