Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  201 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Scurtă poveste a unui monument important şi unic în Bistriţa-Năsăud

01/03/2016 12:04:34  
O sarcină delicată pentru o persoană care încearcă să rezume istorisiri în maxim 300 de cuvinte, respectând în același timp toate etapele și programul aferent care ar permite înțelegerea şi aprecierea unei dinamici corecte... Dar nu ești cu adevărat impresionat, până când nu auzi o poveste bună și pe cineva care să o spună...

Nu ești cu adevărat impresionat până când nu auzi o poveste bună și pe cineva care să o spună", afirma Alessandro Baricco (în Novecento).

O sarcină delicată pentru o persoană care încearcă să rezume istorisiri în maxim 300 de cuvinte, respectând în același timp toate etapele și programul aferent ce ar permite să se înțeleagă și să se aprecieze dinamica corectă în vederea adaptării la contextul profesional propriu.

Povestea trebuie să fie dedicată unui monument important și unic, un monument care a determinat o schimbare în mintea și în comportamentul povestitorului, astfel nordul Transilvaniei, deci și județul nostru, deține monumente de arhitectură medievală edificate în secolele XIII – XV.

Odată cu evacuarea, în toamna anului 1944, a populației germane, satele au fost depopulate, iar bisericile au rămas fără enoriași. Prin preluarea bisericilor de către comunitățile ortodoxe, acestea și-au redobândit misiunea cultică, fiind întreținute și păstrate. Exemplele sunt numeroase: Pietriș, Budacu de Jos, Orheiul Bistriței, Cepari, Dumitra, Dipșa, Domnești, Șieu, Sângeorzu Nou, Dumitrița.

Altele din cele declarate monumente de arhitectură, protejate de lege, au fost supuse unor lucrări de restaurare - cum sunt bisericile din Tărpiu, Herina și Teaca - și fac cinste județului nostru.

Biserica evanghelică din Jelna, rămasă fără credincioși, s-a deteriorat treptat, fără ca proprietarul să se preocupe de conservarea sau valorificarea sa, parohia ortodoxă cumpărând doar turnul alăturat bisericii.

După reînființarea Direcției Monumentelor în anul 1990, cunoscându-se valoarea arhitecturală și starea de conservare a monumentului, acesta a fost inclus într-un program prioritar de restaurare. În 1991 au fost realizate lucrări de protecție ale corului bisericii, urmând a se finaliza un proiect amplu de restaurare, care ulterior, nu a mai fost definitivat, iar lucrările de protecție inițiate în anul 1991 s-au degradat.

Infiltrațiile de apă și desprinderile tencuielilor au pus în evidență fragmente de frescă, care se pierdeau an de an. În 1998 câteva fragmente de pictură au fost extrase, conservate și aduse la Muzeul din Bistrița.

Un proiect de conservare a ruinei a fost elaborat prin demersul Asociației Nosner Land, de către o echipă de voluntari: arhitecți, ingineri, istorici, în anul 2010, când, pentru a semnala valoarea artistică și patrimonială a bisericii a fost vernisată o expoziție și a fost realizat un album dedicat monumentului.

Proiectul a primit avizul Comisiei Naționale a Monumentelor, însă lipsa resurselor financiare și a actelor de reglementare a proprietății au stopat derularea proiectului, deși în anul 2013 a existat un angajament din partea Institutului Național al Patrimoniului în acest sens.

Pentru salvarea și conservarea ruinei de la Jelna, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a solicitat preluarea monumentului de la Consistoriul Evanghelic Sibiu, operațiune care este în curs de finalizare zilele acestea. Ulterior monumentul va fi trecut în administrarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, care va intreprinde un amplu proiect de cercetare arheologică și de conservare a ruinelor cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, sub a cărui aviz trebuie să se desfășoare toate lucrările.

Alexandru Gavrilaş,

Manager al Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro