Referitor: Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2010 - Legea privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, aflate in dezbatere publica
Stimate domnule Ioan Botis,
Subsemnata Carmen Gherca - presedinte Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - filiala Iasi, in numele celor inclusi in lista din Anexa 1, va supun atentiei urmatoarele:
Asa cum desigur cunoasteti, in luna iulie 2010 a fost aprobata legea 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale, adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.
Conform aceleasi legi, impreuna cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, aveati obligatia sa emiteti normele metodologice de aplicare a acestei legi inca din luna octombrie a anului trecut.
In data de 18.01.2011, am fost invitati de catre Ministerul Sanatatii, respectiv Centrul National de Sanatate Mintala, la Bucuresti, pentru a discuta cu privire la norme. Spre marea noastra surprindere, am fost informati ca normele au fost elaborate deja, acestea urmand sa fie afisate pe site-ul Ministerului Sanatatii in data de 19.01.2011 si ca, desi ati fost invitat sa prezentati si punctul de vedere al ministerului pe care il reprezentati, nu ati dat curs invitatiei si nici nu ati trimis propuneri.
In raspunsul pe care l-am primit de la Directia Generala de Protectie a Persoanelor cu Handicap la adresa pe care v-am inaintat-o pe data de 24.01.2011 ni se comunica faptul ca ministerul si-a exprimat disponibilitatea de a participa cu toate resursele la elaborarea acestor norme pe care, impreuna cu cele doua ministere le-ati definitivat si ca veti pune in practica acele protocoale de colaborare in vederea dezvoltarii unui sistem de servicii integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu TSA.
Avand in vedere ca ordinul publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii nu precizeaza in niciun fel cum se va face accesul liber la aceste servicii si, deoarece la intalnirea de la Centrul National de Sanatate Mintala ni s-a raspuns ca aceste aspecte tin de ministerul pe care il conduceti va rugam ca, tinand cont si de scrisoarea pe care ati primit-o de la Parlamentul Eurpean, Comisia pentru petitii, referitoare la petitia inaintata de catre asociatia noastra, sa ne informati urmatoarele:
- care sunt resursele pe care le-ati alocat la elaborarea acestor norme?
- care au fost propunerile ministerului pe care il reprezentati atata timp cat normele se refera doar la categoria de varsta de pana in 6 ani?
- cand anume veti pune in practica acele protocoale de colaborare cu celelalte ministere, prevazute atat in legea 151/2010 cat si in propunerile de norme la acestea.
- care este continutul acestor protocoale?
Va reamintim ca situatia familiilor care au in intretinere persoane cu autism este foarte grava, in conditiile in care unii dintre parinti nu beneficiaza de salariul de asistent personal, deoarece ordonanta 84/2010 de modificare a legii 448/2006 permite autoritatilor locale sa treaca asistentii personali in somaj, sau, in cazul in care beneficiaza totusi de salariul de asistent personal, aceste sume au fost reduse si ca, pentru adultii cu autism aceste servicii, care speram sa fie prevazute prin aceasta lege, nu exista.
Adultii cu autism nu numai ca nu exista in statisitici, dar stau acasa, izolati in familii, neexistand o strategie referitoare la terapia necesara acestor categorii de persoane, sau la integrarea lor pe piata muncii.
Pentru un raspuns prompt si punctual va multumim anticipat.
Cu stima,
Carmen Gherca
presedinte Asociatia Nationala pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania - filiala Iasi
www.ancaar-iasi.ro
Anexa 1
Suntem de acord cu textul scrisorii:
Asociatia Autism Transilvania, Asociatia Autism Baia Mare, Asociatia Autism Europa Bistrita, Fundatia Ancora Salvarii, Asociatia Nationala pentru Copii ?i Adulti cu Autism din Romania – filiala Ia?i, Asociatia pentru Sanatatea Mintala a Copilului „Sfantul Serafim de Sarov”, Fundatia Copii in Dificultate – Centrul Sfantul Mihail pentru copii cu autism, Fundatia Univers Plus Piatra-Neamt, Asociatia Copiii de Cristal Bra?ov, Asociatia A.S.P.A. Suceava, Asociatia For Autism, Fundatia Alpha Transilvania, Asociatia S.O.S. Autism Bihor