Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  68 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Scrisoare deschisă către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

27/09/2014 13:24:01  
Limba este maxima identitate națională a unei țări, iar literatura unei limbi este mărturia existenței acesteia. Însă se pare că pentru români acest lucru nu are aproape nici o valoare, astfel de mai multe luni operele originale ale marilor autori români zac într-un beci din București.

Mai precis, Muzeul Literaturii Române e în pragul desfințării după ce a fost scos afară din sediu, iar cărțile și documentele identității noastre naționale duse în beciul de la Casa Scânteii din București.

Stimați aleși, subsemnatul Bojor Florin Ioan, simplu cetățean, mă adresez domniilor voastre cu rugămintea de a aduce la Bistrița maxima comoară a limbii române în clădirea fostului Tribunal Bistrița-Năsăud, aflată acum în proprietatea Consiliului Județean BN și propusă spre reabilitare.

Astăzi, patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române se află în gestiunea Ministerului Culturii, iar municipalitatea București are doar autoritatea administrativă a instituţiei. De 12 ani luptele de la centru au fost prea mari pentru a se găsi o soluție pentru acest muzeu, de aceea, prin venirea și expunerea documentelor la Bistrița, atât Primăria București, cât și Ministerul Culturii ar scăpa de o grijă în plus.

Cei care vor face mare zarvă în eventualitatea venirii la Bistrița a acestui tezaur nebăgat în seamă, vor fi cirezile de falși scriitori care au chefuit în cârciuma de la muzeu în tot acest timp.

Ce ar aduce Bistriței și județului un astfel de muzeu?

1. Bani. Clădirea fostului Tribunal Bistrița-Năsăud ar fi destinația ideală pentru Muzeul Național al Literaturii Române datorită poziției centrale în oraș și județ. Astfel, ar fi o atracție turistică culturală de excepție a județului Bistrița-Năsăud, iar printr-o reabilitare adecvată ar fi un adevărat muzeu de talie europeană. Prin urmare, vizitatorii ar aduce bani direcți – biletele de intrare și indirecți, prin turiști în special.

2. Renume. Municipiul Bistrița și județul ar fi puse prin Muzeul Național al Literaturii Române pe harta de maximă importanță a culturii și limbii române.

3. Locuri de muncă prin angajări la Muzeul Național al Literaturii Române.

4. Cultură și educație. Prezența Muzeului Național al Literaturii Române în județul nostru ar fi un ajutor în plus pentru educarea noilor generații de bistrițeni și ardeleni.

5. Românism. În fața disputelor cu privire la alipirea Transilvaniei la Ungaria, prezența muzeului în nordul țării ar contribui la întărirea conștiinței naționale.

6. Diversitate. Dacă Bistrița are o mare moștenire săsească, prin Muzeul Literaturii Române atractivitatea internațională față de oraș ar crește.

7. Apropierea de Basarabia. Este cunoscut faptul că Bistrița este situată pe axa Chișinău – occident, iar județul nostru este numai de tranzit pentru basarabeni. Muzeul Literaturii Române la Bistrița ar fi un popas al viitoarei uniri cu Republica Moldova.

În concluzie, Muzeul Național al Literaturii Române este în pragul prăpastiei, iar Consiliul Județean Bistrița-Năsăud îl poate salva pentru binele întregului neam românesc!

Vă mulțumesc și vă întreb: De ce n-am aduce la Bistrița Muzeul Literaturii Române?!

Prof. Florin I. Bojor – autor al Dicționarului Român – Catalan / Catalan – Româ

2171 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro