Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  31 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Scriitoarea Ioana Nicolaie din nou la... Sîngeorz- Băi. Și nu cu mâna goală...!

14/12/2017 09:11:12  
„Eram în clasa întâi, când am dat fuga la bibliotecă și am luat cu împrumut prima carte. În ea era vorba despre un pisoi care vede într-o dimineață că întreaga curte a devenit albă și, fericit că a plouat cu smântână și cu lapte, sare iute pe geam; afară însă... surpriză mare!”

Sfârșitul săptămânii trecute a fost unul de „poveste” pentru elevii claselor I A (înv. Florina Tomi) și a III-a C (înv. Anuța Pop) de la Școala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi” din Sîngeorz- Băi: în mijlocul lor s-a flat scriitoarea Ioana Nicolaie, autoare a unor cărți pentru copii.

Așa cum a făcut-o de fiecare dată, atunci când s-a întâlnit cu cei mici, Ioana Nicolae s-a identificat și acum cu personaje din poveștile sale, jucându-se „de-a Lectura” în Atelierul de creație „Fantastic”, în care i-a purtat pe copii pe aripi de basm, printre rândurile celor mai cunoscute volume ale sale: Ferbonia și Arik (Aventurile lui Arik și Arik și mercenarii).

Albăstrița Rozalița, adică autoarea, a făcut o incursiune scriitoricească și veselă, răsfoind cele două cărți, invitându-i astfel la lectură pe școlarii prezenți. „Să creezi o poveste e foarte simplu, dacă ai personaje. Și voi puteți scrie povești. Sigur că pentru asta trebuie să citiți cât mai multe cărți. Cartea este cea care cultivă și îmbogățește limbajul prin formarea și dezvoltarea unui vocabular adecvat. Tot cartea, dacă ne oprim asupra ei cât mai des, ne face mai buni, mai prietenoși și mai generoși, ne ajută să înțelegem și să pătrundem în tainele lumii, să descoperim sfaturi sau să culegem înțelepciune...”, a fost îndemnul pentru lectură făcut de scriitoare.

Acest îndemn spre lectură l-a făcut Ioana Nicolaie și la întâlnirea din vara anului 2016, când a promis că va reveni acasă, la Sîngeorz-Băi, la școala „Dintre Uliți”. S-a ținut de promisiune și nu oricum.

Eram în clasa întâi, la finele primului trimestru, când am dat fuga la bibliotecă și, după ce bibliotecara s-a asigurat că știu să citesc, am luat cu împrumut prima carte. În ea era vorba despre un pisoi care vede într-o dimineață că întreaga curte a devenit albă și, fericit că a plouat cu smântână și cu lapte, sare iute pe geam; afară însă... surpriză mare! Cam așa a început pentru mine cititul, adică unul din pilonii pe care mi s-a așezat mai apoi viața. Azi, la Sângeorz-Băi, în școala „Dintre Uliți”, unde am învățat în clasele mici, am încercat să întorc măcar o parte din ce mi s-a dat atunci, prin acea primă carte; am donat școlii, prin Fundația Melior, peste patru sute de cărți, deosebit de frumoase, scrise de autori care vorbesc pe limba și pe sufletul copiilor de azi. Le mulțumesc Editurii Humanitas și Editurii Arthur pentru sprijin, fără implicarea lor – efortul ar fi fost simțitor mai mare… Și mă bucur că, în fine, după câțiva ani, școala are o bibliotecară. Uneori totul începe când se deschide larg ușa unei biblioteci...”, a precizat scriitoarea.

Profund emoționată a continuat: „Am fost ferboneancă, da, pentru cincizeci de copii grozavi din Sângeorz-Băi, am povestit puțin și despre ceruri care se curăță sau despre slujbe primite - cum li s-a întâmplat eroilor mei, Fil și Luvia, la zece ani. Dar cel mai mult mi-a plăcut să vorbim despre cum uneori ne e și frică, despre cum orice e posibil, despre păianjeni, despre cei unsprezece frați ai mei, despre „solomâzdre”, despre călătorii sau despre cum au apărut Ținutul Mititel și Arik. La Atelierul fantastic propus de Fundația Melior, pe care l-am ținut chiar în școala în care am învățat cândva, am avut emoții. Căci acolo erau coridoarele pe care le visez deseori, acolo tablele, și copiii, și curtea în formă de U, și holul în care am vrut să încep dans modern, și locul unde m-am înscris la cursuri de fotografie și câte și mai câte. Și mai era și biblioteca în care am ajuns după atâta amar de vreme. Cele patru sute de cărți pe care le-am adus sunt pe mâini bune și sub ochi buni și asta e cel mai important.

Întâlnirea s-a încheiat cu câte un cadou „dulce” și cu volumul Arik, dăruite fiecăruia, din suflet, de cea care a adus bucurie pe chipurile și în inimile celor mai mici cititori, care nu au uitat să-i mulțumească pentru toate cărțile aduse la biblioteca școlii, cu promisiunea că vor merge mai des pe-acolo.

Înv. Anuța Pop,

Școala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi”, Sîngeorz- Băi

2073 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro