La ora actuala in Bistrita exista un deficit de cadre medicale pentru cabinetele medicale din scoli. Cele 24 de unitati de invatamant din municipiul Bistrita au fost arondate doar la noua cabinete scolare. De fiecare cabinet apartin, in medie, doua - trei scoli din oras.
Asistenta medicala a elevilor din municipiul Bistrita a fost atribuita la doar noua cabinete medicale. De fiecare cabinet apartin, in unele situatii, chiar si mai mult de trei scoli din Bistrita. In judet situatia este si mai grava: in mediul rural cabinetele medicale scolare lipsesc cu desavarsire.
In scolile bistritene invata peste 54.500 de elevi. Pentru institutiile de invatamant din orasele Nasaud, Beclean si Sangeorz-Bai exista cate un singur cabinet medical specializat.
Scolile din mediul rural nu au avut norocul sa fie arondate vreunui cabinet medical asa ca de sanatatea elevilor se ocupa medicii de familie care au preluat sarcinile medicilor scolari iar fondurile aferente platii medicilor scolari din unitatile de invatamant sunt asigurate de autoritatile locale.
La cabinetul medical din incinta Colegiului National Liviu Rebreanu din Bistrita sunt inscrisi 3.100 elevi. Asistenta lor este asigurata de un singur medic si doua asistente. In suprevegherea cabinetului medical de pe Bulevardul Republicii nr. 8 intra si Grupul Scolar Sanitar, Grupul Scolar Servicii si doua gradinite (nr. 1 si nr. 11) supravegheate din punct de vedere epidemiologic.
“Suntem la maximul de normare. In oras sunt si cabinete medicale descoperite din punct de vedere al personalului. Ar fi mai bine sa fie mai multe cabinete. Dotarea este minima, materialele sanitare si medicamentele sunt insuficiente. De multe ori suntem nevoiti sa apelam la comitetul de parinti pentru banii care ne ajuta sa procuram medicamentele necesare. Baremul de materiale si medicamente nu a mai fost reactualizat de aproximativ 20 de ani. Acum necesitatile sunt mult mai mari comparativ cu acea perioada” a explicat pentru Bistriteanul.ro, medicul scolar Ana Maria Bartes.
Majoritatea scolilor din oras sunt repartizate la sapte cabinete medicale. Doar doua cabinete au cate o singura scoala in observatie. Cele doua scoli speciale din oras (Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva nr. 1 si Scoala Speciala nr. 2 - Scoala Speciala pentru Copii cu Dizabilitati si Handicap) au dispensare scolare proprii.
Anastasia CLEPSA