In perioada 18-24 noiembrie 2013, in scoala noastra s-au demarat diverse actiuni cu scop educativ, cuprinse in calendarul proiectelor « Festivalul National al Sanselor Tale » coordonat de Casa Corpului Didactic si « Saptamana Educatiei Globale », coordonat de Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud.
Aceste actiuni au servit drept scop in pregătirea elevilor pentru integrarea lor în societatea actuală, prin respect pentru diversitate și dezvoltarea abilităților de comunicare interculturală, prin întreprinderea de acțiuni care sa le solicite responsabilitate pentru acțiunile proprii.
In cadrul actiunilor inteprinse in cadrul celor doua proiecte la care ne-am alaturat si noi, ne-am dorit să le formăm tinerilor o conduită civică bazată pe cunoaşterea regulilor vieţii sociale, să îi încurajăm în practicarea unui comportament activ, responsabil, tolerant şi de respect faţă de sine şi de alţii, liber şi deschis spre alte culturi.
Aspiraţiile noastre sunt orientate şi spre a le cultiva elevilor hărnicia, stăpanirea de sine, spiritul de abnegaţie, ajutorul reciproc, cinstea, punctualitatea, dreptatea socială – valori şi principii fundamentale în patrimoniul nostru cultural. Dintre activitatile derulate, un loc de cinste il ocupa si activităţile de promovare a stilului de viaţă sănătos : alimentaţie echilibrată, gestionarea timpului liber si gestionarea durabilă a resurselor.
Un exemplu demn de luat in seama, ar fi Atelierul Gastronomic de la ora de limba engleza, realizat de elevii clasei a VI a A, indrumati de profesoara Veronica Cimpeanu. Elevii au primit tema sa realizeze un produs culinar si sa stie sa prezinte in limba engleza toate ingredientele si reteta, la ora in fata colegilor.
Cu totii s-au simtit foarte bine si pentru ca a fost o activitate foarte placuta, elevii si-au exprimat dorinta de a o repeta in saptamana Craciunului, cand vor prezenta un produs de Craciun. In aceasi tematica, s-a derulat si activitatea clasei a IV a B, coordonati de d-na invatatoare Buta Valeria. Acesti minunati micuti au derulat activitatea ”Calatorie Culinara in Europa” si s-au straduit cu totii foarte mult, au fost seriosi si responsabili, dovedind clar dorinta de a trai o zi extraordinara impreuna cu d-na invatatoare si parintii lor.
Intr-adevar, dorinta lor s-a indeplinit si asta o spunea stralucirea din ochisorii lor si zambetele care umpleau sala de studiu a bibilotecii scolii noastre. Copiii au lucrat in echipe, au prezentat mancarurile traditionale reprezentative tarii pe care si-au ales-o si aspectele culturale importante specifice tarii respective, imbogatindu-si astfel cultura generala si dezvoltandu-si abilitatile de comunicare libera.
S-a reusit astfel sensibilizarea lor spre cunoasterea altor culturi, aprecierea unora dintre calitatile amintite mai sus: hărnicia, stăpanirea de sine, ajutorul si respectul reciproc, precum si exersarea deprinderilor de relationare interpersonala si de lucru in echipa.
La orele de consiliere si orientare scolara au avut loc dezbateri despre conceptul de globalizare cu tot ce presupune: factori, consecinte, solutii, urmarindu-se astfel conștientizarea in randul elevilor asupra faptului ca traim într-o lume globalizată și a rolului nostru ca cetățeni ai acestei lumi.
Totodata, in cadrul orelor de geografie, istorie si cultura civica, s-a dezbatut asupra ințelegerii cauzelor și a efectelor problemelor majore care afectează lumea. In cadrul orelor de religie s-au purtat discutii cu elevii despre oportunități de a concepe si a lua măsuri pentru a face lumea un loc mai echitabil și durabil.
La orele de limbi moderne s-a discutat despre rolul si importanta studierii limbilor straine de circulatie internationala in aceasta societate globalizata iar unele clase au invatat si cantece cu mesaje civice. In cadrul orelor de muzica copiii au avut parte de auditii muzicale emblematice in cultura mondiala, insotite de chestionare interactive, menite sa le dezvolte copiilor cultura muzicala.
Ca tema de reflectie la orele de limba romana, elevii nostri si-au exprimat in scris gandurile cele mai alese despre exemple de cetatenie activa, scriind diverse eseuri si propuneri de articole pentru revista scolii, despre importanta cunoasterii drepturilor copilului, despre globalizare, despre problemele cu care se confrunta societatea in care traim si ce solutii ar putea ei gasi pentru a face lumea un loc mai bun, mai echitabil si mai durabil.
Felicitari tuturor pentru modul in care s-au informat, s-au responsabilizat si au aratat inca o data ca, iubesc scoala, isi respecta angajamentele si iau in serios acesti marunti pasi in dezvoltarea lor ca cetateni ai acestei societati aflata intr-o continua miscare, cu sarcini de lucru din ce in ce mai multe si mai solicitante fata de care este greu sa-ti mentii entuziasmul!
Dar iata ca, se poate, si rezultatul este imbucurator! Lasam in continuare deschisa etapa de diseminare, spre a putea face cunoscute activitatile derulate in scoala, neputand cuprinde toate detaliile in acest articol, care este al doilea anexat activitatilor din cadrul celor doua proiecte, intitulate ”Festivalul Sanselor Tale” si ”Saptamana Educatiei Globale”.
Cu admiratie pentru munca depusa de copii si de profesorii indrumatori, inchei invitandu-va sa va incarcati cu bucuria si entuziasmul copiilor din cele cateva poze selectate pentru dumneavoastra!
Veronica Cimpeanu, consilier educativ al Scolii Gimnaziale nr. 1, Bistrita