Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  77 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



ȘCOALA ALTFEL - Lecția perpetuării zestrei noastre populare

20/04/2016 17:04:33  
Între „a fi” și „a nu mai fi”, de secole, românul, prin înțelepciunea lui ancestrală, a plasat Nunta. Element central de împliniri și bucurii, moment de mare sărbătoare în viața satului. Toată suflarea participă, cu mic cu mare, la unirea cu bucurie a celor două destine.

Fiecare obicei, tradiție, legată de nuntă este „predată” cu grijă tinerei generații pentru perpetuare și eventual, îmbogățire.

Este ceea ce Marcela Turcu și Aurora Nalaț, cadre didactice cu o bogată experiență pedagogică și bune cunoscătoare ale culturii populare locale, au realizat cu elevii dânselor de la Școala gimnazială Șieu-Măgheruș în aceast interval benefic de respiro, când curricula școlară permite și chiar invită la un altfel de... moment educativ.

Inițial m-am gândit la un interviu, dar văzând bucuria și satisfacția dascălilor și a elevilor din grupul „Flori de primăvară” (Narcisa Pop, Lorena Boldi - din clasa a VIII-a și Patricia Rus, Miriam Moldovan, Raul Bancu și Horațiu Marica - din clasa a VI-a A), i-am lăsat să povestească, fără vreo ordine anume, tot ce au făcut și ce au reținut din această experiență, în felul ei, unică.

Momentul pregătit de ei este foarte vechi, din zona Tăure. Se desfășoară când nuntașii sunt la ospăț. Se numește „Ciuitura / strigătura / la găină”. Personajele principale, îmbrăcate în frumoase straie populare, sunt Socăcița (socăcițele) / bucătăreasa sau bucătăresele, Nănașa şi Nănașu.

Versurile reprezintă un schimb de replici comice, ironice, cu mult miez, trimiteri certe la viața reală, la caracterul celor implicați, la starea lor materială etc. Iată câteva exemplificări: „Uită-te nănașă bine/ Ce găină mândră-ți vine/ Că-i ținută cu colac/ Nu-i găină de gostat...” sau: „Și nănașu-i de omenie / Și-și iubește-a lui soție (...) Eu vă mulțumesc frumos / De plata ce mi-ați plătit /M-ați plătit cum am gândit/ Și mi-ați pus banii în cioc / Să aveți de fini noroc!

La găină se cântă și se rostește textul poetic. Coloratura o dă strigătura bucătăresei. Ea atrage atenția mesenilor invitându-l pe nănaș să fie darnic în plata găinii și la fel și-n ajutorarea tinerilor miri în viața de familie pe care o încep atunci. Nimic nu este întâmplător, sau nu e lăsat la voia întâmplării, în cultura imaterială a poporului nostru. Fiecare obicei, tradiție e pilduitoare și-și are cu precizie rostul și locul în viața satului.

Este ceea ce acești elevi au învățat și au și prezentat pe scena de la Sinagogă, în cadrul Festivalului-concurs din 19 aprilie.

Au obținut o bine meritată „Mențiune”, dar au rămas în ne-uitarea celor prezenți, prin adevărul versurilor și prin interpretarea minunată a Ciuiturii.

Sincere felicitări, doamnelor profesoare Marcela Turcu, totodată și managerului unității de învățământ și Aurorei Nalaț, precum și acestor foarte talentați elevi, posibil viitori- artiști: Narcisa Pop, Lorena Boldi, Patricia Rus, Miriam Moldovan, Raul Bancu și Horațiu Marica.

Iată cum „Școala altfel” devine o săptămână efervescentă, foarte activă, dorită și așteptată de copii. Și ce rezultate frumoase!

Mircea Seleușan-Bătrânu

2113 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro