Între „a fi” și „a nu mai fi”, de secole, românul, prin înțelepciunea lui ancestrală, a plasat Nunta. Element central de împliniri și bucurii, moment de mare sărbătoare în viața satului. Toată suflarea participă, cu mic cu mare, la unirea cu bucurie a celor două destine.
Fiecare obicei, tradiție, legată de nuntă este „predată” cu grijă tinerei generații pentru perpetuare și eventual, îmbogățire.
Este ceea ce Marcela Turcu și Aurora Nalaț, cadre didactice cu o bogată experiență pedagogică și bune cunoscătoare ale culturii populare locale, au realizat cu elevii dânselor de la Școala gimnazială Șieu-Măgheruș în aceast interval benefic de respiro, când curricula școlară permite și chiar invită la un altfel de... moment educativ.
Inițial m-am gândit la un interviu, dar văzând bucuria și satisfacția dascălilor și a elevilor din grupul „Flori de primăvară” (Narcisa Pop, Lorena Boldi - din clasa a VIII-a și Patricia Rus, Miriam Moldovan, Raul Bancu și Horațiu Marica - din clasa a VI-a A), i-am lăsat să povestească, fără vreo ordine anume, tot ce au făcut și ce au reținut din această experiență, în felul ei, unică.
Momentul pregătit de ei este foarte vechi, din zona Tăure. Se desfășoară când nuntașii sunt la ospăț. Se numește „Ciuitura / strigătura / la găină”. Personajele principale, îmbrăcate în frumoase straie populare, sunt Socăcița (socăcițele) / bucătăreasa sau bucătăresele, Nănașa şi Nănașu.
Versurile reprezintă un schimb de replici comice, ironice, cu mult miez, trimiteri certe la viața reală, la caracterul celor implicați, la starea lor materială etc. Iată câteva exemplificări: „Uită-te nănașă bine/ Ce găină mândră-ți vine/ Că-i ținută cu colac/ Nu-i găină de gostat...” sau: „Și nănașu-i de omenie / Și-și iubește-a lui soție (...) Eu vă mulțumesc frumos / De plata ce mi-ați plătit /M-ați plătit cum am gândit/ Și mi-ați pus banii în cioc / Să aveți de fini noroc!”
La găină se cântă și se rostește textul poetic. Coloratura o dă strigătura bucătăresei. Ea atrage atenția mesenilor invitându-l pe nănaș să fie darnic în plata găinii și la fel și-n ajutorarea tinerilor miri în viața de familie pe care o încep atunci. Nimic nu este întâmplător, sau nu e lăsat la voia întâmplării, în cultura imaterială a poporului nostru. Fiecare obicei, tradiție e pilduitoare și-și are cu precizie rostul și locul în viața satului.
Este ceea ce acești elevi au învățat și au și prezentat pe scena de la Sinagogă, în cadrul Festivalului-concurs din 19 aprilie.
Au obținut o bine meritată „Mențiune”, dar au rămas în ne-uitarea celor prezenți, prin adevărul versurilor și prin interpretarea minunată a Ciuiturii.
Sincere felicitări, doamnelor profesoare Marcela Turcu, totodată și managerului unității de învățământ și Aurorei Nalaț, precum și acestor foarte talentați elevi, posibil viitori- artiști: Narcisa Pop, Lorena Boldi, Patricia Rus, Miriam Moldovan, Raul Bancu și Horațiu Marica.
Iată cum „Școala altfel” devine o săptămână efervescentă, foarte activă, dorită și așteptată de copii. Și ce rezultate frumoase!
Mircea Seleușan-Bătrânu