Sapaturile facute la o necropola celtica din satul Fantanele au scos la lumina un mormant si obiecte vechi de 2.500 de ani. Arheologii de la Nasaud au gasit recent un schelet de origine scita.
In urma cu 10 ani, in satul Fantanele au fost descoperite urme de locuire straveche care au scos la iveala straturi de cultura din perioada de sfarsit a bronzului, din prima epoca a fierului si din perioada feudala timpurie.
Primele sapaturi au inceput in 1999. Arheologii de la Nasaud au inceput sapaturile in satul Fantanele din comuna Matei in urma descoperirilor facute de localnici, care au gasit diverse obiecte stravechi in colinele din vatra satului. Scheletul descoperit pare a fi din secolele IV-V inainte de Hristos si s-a conservat destul de bine.
Lucian Vaida, director la Muzeul Graniceresc Nasaud, a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “localnicii din Fantanele foloseau nisipul din colinele de la vatra satului si in urma sapaturilor au descoperit obiecte vechi de mii de ani. Ne-am deplasat la fata locului si am inceput sa facem sapaturi pentru a descoperi ce se ascunde cu adevarat acolo. De-a lungul anilor am gasit peste 30 de morminte in care au fost inhumati sau incinerati celtii. Recent s-a gasit un schelet care se presupune ca este al unei femei datorita prezentei unei margele facuta din oase, insa nu putem spune 100% daca este asa pana nu vom face analize ADN . Credem ca este un mormant de origine scita, insa pana nu vom face investigatii amanuntite nu ne putem pronunta cu exactitate. De asemenea, au fost gasite si doua cutite tot de origine scita. Obiectele si scheletul vor fi restaurate si vor fi expuse la muzeul din Nasaud. Pe viitor este posibil ca o echipa internationala de specialisti sa vina la Nasaud pentru a studia osemintele descoperite.”
Reprezentantii Muzeului Graniceresc din Nasaud sustin ca la Fantanele cercetarile trebuie sa continue si in urmatorii ani, intrucat se considera ca acolo exista multe lucruri de descoperit din epoca celtilor.
Andreea BOJOR