Președintele Consiliului Județean a comandat un audit în interiorul Direcției Județene de Pază, condusă de Ovidiu Florean. Auditul implică o verificare a actelor contabile ale Direcției pe ultimii ani, iar în scurt timp, documentele de control vor fi finalizate.
Direcţia Judeţeană de Pază Bistriţa-Năsăud funcţionează în baza unei hotărâri a CJ din 2005, are personalitate juridică şi buget de venituri şi cheltuieli propriu, realizat prin autofinanţare. Direcția beneficia de venituri din încheierea de contracte de prestări servicii de pază către diferiţi agenţi economici, dar și din paza obiectivelor de interes județean.
Din 2010, Direcția Județeană de Pază NU a depus situații financiare la Consiliul Județean și a funcționat cu 143 de posturi, deși Ordonanța de Urgență a Guvernului Boc impunea reducerea organigramei la 63 de posturi. Prin Hotărârea de Consiliu Județean nr. 125 din 26.08.2013, Radu Moldovan a desființat 80 de posturi și înainte de sărbătorile de iarnă va reorganiza Direcția de Pază.
Ovidiu Florean a atacat în contencios administrativ decizia lui Radu Moldovan și dosarul se află acum pe rolul Tribunalului BN.
Cu siguranță, auditul va scoate la iveală lucruri delicate din interiorul Direcției Județene de Pază care activa pe piața muncii fără a fi plătitoare de TVA, deci teoretic făcea concurență neloială firmelor de pază private (numai în contractual cu Leoni au fost dislocate aproximativ 40 de posturi).
În plus de asta, Direcția avea asigurate contractele de pază ale obiectivelor de interes județean, dar derula și contracte de pază în unele primării din județ.
În urma reorganizării vor fi păstrați cei mai pregătiți oameni, selectați în urma unui examen.
Bibliografia de concurs a fost expusă la sediul instituției și agenții de pază se pregătesc de examenul de triere, care va avea loc în perioada 9-11 decembrie.
Prin prisma auditului comandat de președintele CJ, situația devine extrem de delicată deoarece, din punct de vedere electoral, Radu Moldovan iese pe de-o parte șifonat cu un minus de 80 de locuri de muncă desființate (chiar dacă în LITERA legii), iar pe de altă parte face ordine într-o structură subordonată care funcționa de capul ei, după regula făcută de director.
Ovidiu Florean are și el o poziție ingrată, aflându-se în proces cu CJ-ul, iar la o adică poate fi destituit lejer și înlocuit. De asemenea, societățile și primăriile din județ pierd contracte de pază avantajoase, cu cel puțin 24 la sută (cota TVA) mai ieftine decât restul firmelor din piață, care plătesc TVA statului.
În câteva zile, juriștii vor stabili dacă Direcția Județeană de Pază are de plătit TVA-ul pe ultimii 3 ani, penalități la TVA, dar rămâne de văzut și dacă vor depista alte nereguli din interiorul instituției unde Florean și-a angajat soția și sora, iar el era printre cei mai bine plătiți salariați ai CJ, cu un salariu aproape dublu față de al președintelui Radu Moldovan. Asta în timp ce paznicii angajați aveau salarii de mizerie.