Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Primaria Bistrita s-au "certat" astazi in sala de judecatorie... pe tema gunoaielor. Dupa ce instanta a auzit variantele de traseu pentru transportul gunoaielor a promis ca va da un raspuns zilele viitoare.
Pe motivul ca Primaria Bistrita a emis un aviz de transport a deseurilor menajere de la Beclean la Bistrita pe un drum care nu face parte din reteaua nationala de drumuri, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud s-a “plans” instantei.
Astazi, un jurist al CJ BN si unul al Primariei Bistrita au venit sa spuna of-urile institutiilor in fata instantei.
"Traseul impus de Primaria Bistrita nu e cuprins in reteaua de drumuri, astfel ca nu este un drum practicabil si nu se poate circula pe el cu masini de tonaj mare. Ca sa efectuam transportul pe acest traseu ar trebui sa reamenajam drumul, cheltuieli care nu sunt cuprinse in contractul de finantare aprobat pentru transportul de deseuri de la Beclean la Bistrita. Mai mult, noi ar fi trebuit sa incepem transportul in luna martie si sa-l finalizam pana in iunie. Deoarece inca nu am inceput transportul riscam sa pierdem fondurile alocate pentru acest proiect” a explicat reprezentantul CJ BN.
Primaria acuza insa Consiliul Judetean ca nu justifica acuzele aduse primarului, acelea ca edilul ar fi incalcat legea 50/1991.
"Mai mult, onorata instanta, e vorba de transportul a 56.000 metri cubi de gunoaie istorice ce vor fi transportate de la Beclean la Bistrita. Consiliul Judetean a prevazut in proiect transportarea lor cu trei masini care vor face zece drumuri, zilnic. In perioada de 90 de zile in care preconizeaza ei ca vor termina de transportat se vor face 2700 drumuri urat mirositoare. Ori pentru un astfel de transport, trebuie cautat drumul cel mai scurt si cu cel mai mic risc de expunere a populatiei la poluare” a fost explicatia reprezentantului Primariei Bistrita.
Drumul ales de CJ BN si aprobat de IPJ BN prevede ca din Sarata, masinile sa mearga pe la Monari, Budac, Valea Budacului, strada Ioan Pop Retegan si apoi in Zavoaie, la groapa de gunoi. Traseul este de 17,1 km.
"Noi propunem un drum cu o lungime de 4,6 km, care trece doar putin prin Sarata si apoi o ia pe pasune. Am ales astfel o zona nelocuita. Pentru amenajarea acestui drum Consiliul Judetean a zis ca e nevoie de 2,6 milioane lei. Insa aceast lucru nu este adevarat. Noi am fost cu masina mica pe acolo. Drumul este practicabil iar pentru amenajarea de doua podete, punerea de pietris si indreptarea unei denivelari, costurile sunt de 150.000 lei, aproape de 20 de ori mai putin decat invoca ei” a explicat aparatorul primariei.
Mai mult, primaria sustine ca si ea lucreaza cu fonduri europene si la proiectele finantate se admit modificari si amanari, asa ca “paguba iminenta pe care o sustine Consiliul Judetean este speculativa. Banii ar fi trebuit pierduti deja daca era asa”.
Consiliul Judetean a aratat astazi instantei adresa trimisa de primarul Bistritei catre CJ BN in data de 2 iunie in care nu specifica faptul ca ar fi impotriva transportului pe ruta aleasa de prima data ci doar ca are rugamintea ca transportul sa se efectueze intr-o perioada mai scurta si CJ BN sa ia toate masurile de protectie in Zavoaie si sa ude soselele inainte de a trece masinile.
In urma analizei expunerilor celor doi reprezentanti ai institutiilor aflate in “disputa”, instanta a hotarat sa le dea un raspuns privind admiterea sau nu a cererii de suspendare a avizului dat ulterior de primaria Bistrita abia zilele viitoare.