La Bistriţa Bârgăului a avut loc astăzi o dezbatere publică legată de construirea unei hidrocentrale prin pompare în amonte de lacul Colibiţa. Cei prezernţi la dezbatere, împărţiţi în două tabere, au adus argumente pro şi contra acestui proiect care presupune o investiţie de 200 de milioane de euro.
Întâlnirea care a fost găzduită la Primăria Bistriţa Bârgăului a adunat atât susţinători ai acestui proiect, reprezentaţi de autorităţile locale, cât şi proprietarii de vile, pensiuni şi restaurante care se împotrivesc acestei investiţii.
Reprezentanţii Primăriei Bistriţa Bârgăului agreează acest proiect care, după cum susţin autorităţile locale, ar aduce mulţi bani la bugetul local şi ar ajuta foarte mult la dezvoltarea comunei.
În schimb, proprietarii vilelor, pensiunilor şi restaurantelor din zonă critică dur propunerea de amenajare a unei hidrocentrale, oamenii susţinând că o astfel de lucrare ar aduce numai dezavantaje şi minusuri pentru turismul din zonă.
"Eu am obţinut o finanţare pentru a-mi face o pensiune, am primit avizul de la Primărie şi chiar mi-am făcut eu şi toată familia mea credit la bancă pentru a face această investiţie. Credeţi că cineva ar veni într-o zonă unde este un şantier? Ce să fac acum? Să renunţ la acest proiect?" a declarat Răzvan Chereja, unul dintre investitorii în turism din zona Colibiţei.
Constantin Hangan, proprietarul complexului Ariniş, s-a arătat de asemenea, extrem de supărat şi a criticat dur acest proiect.
"Ne întoarcem înapoi la şantier. O să pierdem mulţi turişti din cauza gălăgiei. Când cei din Colibiţa şi-au mutat morţii din morminte, dumneavoastră, cei din Bistriţa Bârgăului mergeaţi la biserică. Noi am traversat 35 de ani de şantier şi ştim ce înseamnă asta, a fost un şantier enorm. S-a liniştit acel şantier, au venit anii '90 când eu am visat să deschid o pensiune fiindcă am lucrat în turism şi soţia în comerţ. Am deschis pensiunea cum am putut, iar aceasta duce numele Bistriţei Bârgăului în ţară. Cu mine şi cu Coruţiu vă mândriţi, nu cu altcineva. După ce s-a terminat şantierul, am visat şi am investit. Acum văd că ne întoarcem înapoi la şantiere. Dumneavoastră credeţi că acei turişti, pe care eu am muncit 20 de ani să-i aduc la Colibiţa, vor mai veni? Nu! Spuneţi că vor suferi câţiva oameni. Printre ei va fi şi Hangan Constantin. Vă mulţumesc!", a mai precizat Hangan.
Primarul comunei Bistriţa Bârgăului, Vasile Labă, a explicat că interesul său este în primul rând binele comunei şi dezvoltarea acesteia.
"Nu vrem să distrugem Colibiţa. tot ce vrem este să apărăm binele şi interesul comunei. Dacă investiţia este benefică nu vrem să îi dăm cu piciorul", a explicat primarul.
Vasile Labă a mai precizat şi că această investiţie ar aduce mulţi bani la bugetul local, lucru de care comuna are foarte mare nevoie, având în vedere faptul că banii colectaţi din taxe şi impozite sunt foarte puţini.
"Nu deranjează din punctul de vedere al mediului, al biodiversităţii sau al apelor deci nu consider că ar avea un impact negativ. Dacă cei de la instituţiile abilitate ale statului îşi vor da acordul, nu putem decât să aplaudăm această investiţie... Repet, ar intra la nivel de comună undeva la 100 de miliarde de lei vechi, bani cu care putem să facem lucruri mari, iar renta care am cerut-o şi am negociat-o este de 200 de mii de euro. Mai mult, am cerut ca iluminatul public în staţiunea Colibiţa să fie suportat de firma care va face investiţia", a declarat Vasile Labă.
Numele investitorului nu a fost făcut public însă reprezentanţii acestuia au explicat că este vorba despre un fond de investiţii gata să facă tot ceea ce este necesar pentru ca acea hidrocentrală să fie amenajată.
Aceştia au mai explicat că punerea în practică a acestui proiect ar aduce circa 25 de locuri de muncă permanente pentru localnici şi alte 100 de locuri de muncă temporare.