Replicile spumoase, secvenţele de dans scurte şi inspirate ale trupei Inedit, decorul şi muzica au transformat seara de ieri într-una extraordinară pentru spectatorii care s-au bucurat şi i-au aplaudat la scenă deschisă pe tinerii actori de la Palatul Copiilor: coordonaţi de profesoara Antonia Orban Sima, au readus-o la viaţă pe Cântăreaţa cheală!
“De ce într-o zi minunea de a fi ia sfârşit, de ce înţelegem că este minune abia când pierim, de ce o întunecăm cu neghiobiile, cu duşmăniile, cu nădejdile stupide, de ce oamenii se caută unii pe alţii în noapte şi nu se regăsesc decât ca să nu se recunoască şi să se lovească, de ce ne agăţăm cu disperare de o semnificaţie inexistentă şi ce crimă trebuie să ispăşim pentru a putea trăi în acest vid?” este una dintre savuroasele replici ionesciene care au prins viaţă ieri seară, în Teatrul de vară – acolo unde tinerii actori ai Clubului de Teatru “Helios” de la Palatul Copiilor din Bistriţa au strălucit într-o piesă de teatru nu tocmai uşor de interpretat.
“Am mai pus în scenă această piesă acum 8 ani, cu alţi elevi de liceu… Mi-a plăcut foarte mult textul şi comical de limbaj iar el reprezintă un text etalon pentru teatrul absurdului. Şi pentru că în ultimii patru ani ne-am ocupat tot de teatru medieval, acum am socotit că e timpul să facem şi altceva…” a povestit pentru Bistriţeanul.ro profesoara Antonia Orban Sima, coordonatoarea clubului de teatru de la Palatul Copiilor.
Repetiţiile au început anul trecut în noiembrie, iar copiii au avut parte de multe discuţii pe text, înainte de de a-l aborda. “Poate părea puţin dificil, dar după cele-am explicat şi am povestit despre personaje, după ce le-am disecat cum se cuvine, n-a mai fost dificil…” a mai spus Antonia Orban Sima.
Din distribuţie au făcut parte Cristian Mureşan (excelent în rolul Domnului Smith) alături de talentata Miruna Vlad (în rolul doamnei Smith, eleva care anul trecut obţinea un rezultat spectaculos la Olimpiada de română şi câştiga locul I, cu 119 din 120 de puncte posibile), Martin Rareş Orban şi Antonia Ivaşcu (domnul şi doamna Martin), Mădălina Timiş (în rolul menajerei Mary), Paul Borzo (în rolul Căpitanului de pompieri) şi Ioana Moronka (narator şi pictor discret prezent în aproape toate scenele, ea fiind şi cea care a realizat şi afişul evenimentului).
Spectacolul a fost condimentat de dansurile trupei Inedit, coordonată de profesoara Laura Moldovan.
Iar aplauzele călduroase şi insistente cu care au fost răsplătiţi în final tinerii actori de la “Helios” au demonstrat că prima “antipiesă” a dramaturgiei universale, “Englezeşte fără profesor”, piesa scrisă de Eugene Ionesco în 1948 şi numită apoi întâmplător, datorită unei greşeli făcute de un actor la repetiţii – “Cântăreaţa cheală” – a avut parte de o interpretare demnă de toată lauda.