Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  126 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



S-au săturat să reprezinte România pe banii lor. Aşa că s-au organizat într-o nouă asociaţie internaţională de folclor

25/07/2017 11:19:43 Ioana BRADEA  
La iniţiativa unui coregraf bistriţean, zeci de ansambluri din România şi din afara graniţelor ţării îşi vor uni forţele într-o nouă asociaţie internaţională de folclor. Îşi doresc susţinerea şi promovarea tuturor formaţiilor folclorice care înţeleg să pună deasupra interesului material – valoarea folclorului românesc şi bucuria de a-l interpreta.

Asociaţia Internaţională de Folclor DIASPORA „Lumea Dansului” este noua orgnizaţie care îl are drept preşedinte onorific pe Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii, iar preşedinte executiv pe Adrian Paşcu (Bistriţa), cel care a şi iniţiat această asociaţie, nemulţumit de felul în care decurg lucrurile la festivalurile de folclor.

Între vicepreşedinţi se regăsesc nume importante ale coregrafilor folclorici precum – Gheorghe Vanga (Mureş), Costel Dogaru (Prahova), Petre Tomoioagă (Maramureş), Mitică Candrea (Suceava), Nicu Iancu (Ialomiţa), Mircea Resiga (Deva), Mitru Dragomir (Caraş Severin), Adrian Gheorghiu (Neamţ), Marian Rusu şi Marian Stanciu (Brăila).

Asociaţia va funcţiona în Rodna, şi va avea sediul în Căminul Cultural din Localitate, având drept partener solid primăria din localitate şi pe primarul Valentin Grapini care va sprijini formaţiile folclorice atât cât îi va sta în putinţă. Este vorba despre 44 de ansambluri din România şi 33 de ansambluri din afara graniţelor ţării care – la iniţiativa coregrafului bistriţean Adrian Paşcu – îşi vor uni forţele într-o asociaţie internaţională de folclor care îşi doreşte atragerea, susţinerea şi promovarea tuturor ansamblurilor din diaspora, dar şi din ţară care au o altă viziune asupra folclorului şi care înţeleg să pună deasupra interesului material – valoarea folclorului românesc şi bucuria de a-l interpreta.

De aproape două săptămâni m-am întors din Voivodina, din Serbia, avem acolo o relaţie foarte bună cu Snezana Pavlovic, preşedinta Vlahilor din Serbia – cu care am avut mai multe discuţii şi am căzut de acord să facem o asociaţie de folclor internaţional în care să promovăm turneele folclorice fără bani... Au apărut mai nou o grămadă de intermediari care fac festivaluri de folclor în toată lumea, contra cost. După ce că soliciţi părinţilor 100 sau 200 de euro pentru drumul peste hotare al copiilor, organizatorii mai vin şi cu pretenţia unei taxe de festival. Atunci care mai e rolul nostru? Să dea un părinte 15 milioane, să-şi ştie copilul stresat, transpirat, cu costumul ud pe el, ca să danseze pe cine ştie ce coclauri în toată lumea – şi, pentru a reprezenta tradiţiile româneşti să mai şi plătească – mi s-a părut revoltător...”, ne-a mărturisit coregraful Adrian Paşcu.

După ce s-a consultat şi cu secretarul de stat Alexandru Pugna, acesta i-a sugerat să adune în asociaţie toate ansamblurile din Diaspora cu specific românesc, o idee care i-a surâs coregrafului instantaneu. „Din Serbia există deja vreo 20 de ansambluri interesate, din Germania s-au anunţat peste 15 ansambluri, din Cernăuţi sunt deja 10 dispuse să se înscrie... Ne propunem să reuşim să atragem anul acesta 100 de ansambluri”, a explicat Adrian Paşcu.

Dacă acum 10, 20 de ani au plecat familii din Feldru, Leşu, Şanţ în Spania, unde au avut copii – ei nu au mai avut tangenţe cu România... simt româneşte, poate nici nu mai ştiu limba prea bine, dar ştiu să joace sau fac parte din diferite mici ansambluri folclorice pe care nu are cine să le promoveze... Sunt nişte entităţi mici, nu-i ajută primăriile, nu îi invită nimeni nicăieri, dar dorul de casă îi atrage încoace... Aici intervenim noi şi menirea asociaţiei – să facem liantul necesar între Diaspora şi România, să atragem proiecte şi fonduri pentru susţinerea acestora...”, explică Adrian Paşcu.

Un prim proiect ar fi realizarea unui festival de folclor dedicat copiilor şi tinerilor până în 16 ani cu invitaţi din Voievodina, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Germania, Italia şi Spania.

Visez o mare înfrăţire cu toate ansamblurile cu specific românesc din jurul graniţelor ţării precum şi din Diaspora îndepărtată. Cam acesta ar fi scopul principal... Gândiţi-vă câţi copii români încearcă să înveţe să danseze dansurile folclorice româneşti, dar nu au unde să pună în scenă o Ciuleandra, o horă, dar sângele îi atrage înspre ţară, şi nu au mijloace să-şi exprime cumva sentimentele faţă de ţară, să se mândrească şi ei cu faptul că sunt români. Prin intermediul asociaţiei, ei ar putea fi invitaţi, fără să plătească taxe inutile şi suplimentare, la diferite festivaluri din judeţul nostru, la Silivaşul de Câmpie, la Urmeniş, la Zilele Rodnei sau la Laleaua Pestriţă... dar şi la alte evenimente organizate de partenerii noştri...”, conchide coregraful care a iniţiat această organizaţie.

4634 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro