Cu puţin timp în urmă, după îndelungate şi zgomotoase urale, poporul a decis cine merită titlul de cea mai vrednică Domniţă a Bistriţei. O situaţie fără precedent pentru această competiţie s-a înregistrat însă la categoria cea mai populară domniţă a Bistriţei!
Clepsidra a măsurat aplauzele, răcnetele şi fluierăturile de încurajare ale spectatorilor prezenţi astă seară pe pietonal – invitaţi să-şi aleagă cea mai iubită domniţă a cetăţii.
Judele Dan Rădulescu a fost maestrul de ceremonii, invitând poporul cetăţii să se decidă. Lupta a fost „crâncenă”, pentru că, la această categorie s-a creat o situaţie fără precedent pentru Serbările Medievale: inima publicului dar şi a juraţilor nu a reuşit să decidă între domniţa Paula sau domniţa Andrada.
Rezultatul final le-a propulsat pe ambele domniţe la titlul de „Cea mai populară domniţă” a serbărilor acestui an. În ceea ce priveşte titlul de Domniţa Bistriţei Medievale 2012 – acesta a fost cucerit de domniţa Andrada, care s-a ales cu premii şi din partea Salonului Cârlionţ dar şi din partea Casei Ema.
Soarta, publicul şi juriul au decis astă seară pentru cele opt domniţe: decisivă a fost proba de aptitudini artistice. Domniţele au recitat poeme medievale (în română sau în germana veche), au dansat, au interpretat piese străvechi la chitară, şi-au arătat îndemânarea în realizarea unor complicate şi medievale coafuri, au scos scântei din săbii, duelându-se pe scenă sau au compus poezii (cu rime cam şchiopătate, ce-i drept) special pentru Serbările Bistriţei.
Se pare că momentul artistic cel mai gustat de public şi de juriu a fost cel al Domniţei Andrada: acompaniată de un cavaler, domniţa a prezentat o secvenţă din piesa de teatru a lui Molliere – „Doctor fără voie” interpretând o soţie răzvrătită care se ceartă cu soţul ei beţiv, dar inspirat să răspundă cu replici pline de umor.
Aşa se face că publicul şi juriul au ales-o pe Andrada drept Domniţă a Bistriţei, pe locul II clasându-se domniţa Paula iar pe III - domniţa Bianca.