Tipărită în 8.000 de exemplare, Infinetizimal, revista Centrului Județean pentru Cultură a fost prezentată azi la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu care publicația derulează un parteneriat. Revista dar și câteva cărți extraordinare au fost prezentate ieri și azi, la Casa Cărții „Nicolae Steinhardt”. Maratonul continuă și mâine!
Dacă ziua de ieri a fost dedicată editurii Charmides (tot mai des premiată de Uniunea Scriitorilor din România pentru aparițiile sale editoriale) cea de-a doua seară a Zilelor Aletheia a fost dedicată seniorului Corneliu Coposu și aparițiilor editoriale publicate de Editura Caiete Silvane.
Cu prilejul centenarului Corneliu Coposu, Editura „Caiete Silvane” a adus la Bistrița celebrul volum „Jurnal din vremuri de război” – ediția a-II-a, prima ediție fiind deja epuizată – o carte foarte interesantă, care oferă cititorilor o nouă perspectivă asupra momentului 23 august 1944, cuprinzând însemnările lui Corneliu Coposu, dar și „Monografia familiei Coposu” de Marin Pop.
Marin Pop, autorul care s-a născut și a copilărit chiar în satul natal al lui Corneliu Coposu – a povestit publicului prezent despre cartea sa începută încă de pe băncile facultății, în momentul în care și-a ales acest subiect drept temă a tezei de doctorat.
Lucrarea se bazează pe documente inedite din Cluj și Oradea, dar și pe documente din arhivele fostei Securități – zeci de mii de file care se referă la Coposu. Marin Pop a prezentat o scurtă biografie a lui Corneliu Coposu, remarcând momentele esențiale ale vieții marelui om politic – strecurând în prezentarea sa și povești inedite: „La nașterea sa, moașa l-a luat în brațe și la ridicat spre tavan și i-a prezis că într-o zi va fi cel mai mare om din România... Și uite ce mare om a ajuns, că și-a petrecut cei mai frumoși ani în pușcăriile comuniste, au comentat ulterior surorile sale...” a mai povestit Marin Pop.
Ieri seară, la Casa Cărții Nicolae Steinhardt a început un adevărat maraton al prezentărilor de carte și reviste culturale.
Tipărită în 8.000 de exemplare, Infinetizimal, revista Centrului Județean pentru Cultură va fi prezentată astăzi la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cu care publicația derulează un parteneriat – ca și în cazul Festivalului Internațional de la Avignon.
„Oglinda aburită” cuprinzând eseuri publicate de Ion Mureşan în diferite publicații , „Scorpionul galben” volumul de povestiri al muzicianului Radu Țuculescu, „Bonobo sau cucerirea spaţiului” de Ştefan Manasia – dar și antologia „Magistrul Ursachi pe vremea când se credea pelican” coordonată de Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari – au fost doar câteva dintre volumele prezentate ieri seară.
„Am constatat că se vorbește foarte mult despre Mhai Ursachi, a fost de nenumărate ori la Bistrița, foarte mulți au amintiri legate de Mihai Ursachi – (iar atunci când nu le au – le inventează, a completat amfitrionul Virgil Rațiu) dar foarte puțini mai citesc efectiv din poemele sale” a remarcat Dan Coman, adăugând că acesta a fost motivul pentru care, cu o anumită teamă și emoția că poemele lui Ursachi nu vor mai sta în picioare – s-a hotărât împreună cu Marin Hondrari, să alcătuiască această antologie.
Este o mare bucurie să redescoperi un asemenea poet – mai ales în cele aproape 100 de poeme ale antologiei în care ludicul postmodern se împletește cu neoromantismul său, generând acea voce ursachiană unică – a mai spus Dan Coman.
La întâlnirea de ieri au mai participat George Țâra, Olimpiu Nușfelean, Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură, dar și poeții Ion Mureşan și Ştefan Manasia, alături de violonistul Radu Țuculescu. Toate volumele prezentate se găsesc (la prețuri absolut rezonabile) la librăriile Aletheia din Bistrița.
Sărbătoarea cărților continuă și mâine, la Casa Cărții „Nicolae Steinhardt”, de la ora 18.00 – când vor fi lansate volumele este rândul autorilor bistrițeni să fie celebrați odată cu lansarea cărților „Colina de aer” de Emil Dreptate, „Jurnal de trecător cinic” de Corneliu Florea, „Împreună” de Icu Crăciun și „Lacrima albastră” de Aurel Pop, în prezenţa autorilor. Volumele vor fi prezentate de Andrei Moldovan și Virgil Raţiu.