Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  41 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Sărbătoare mare la „Tudor Jarda”! Începe Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești

14/05/2014 16:05:25 Ioana BRADEA  
În acest weekend, la Liceul de Muzică din Bistrița începe ediția cu numărul XXXI a Concursului de interpretare “Sigismund Toduță”. Deschiderea festivă şi recitalul celei care a câştigat Marele premiu la ediţia precedentă a concursului vor avea loc vineri, de la ora 9.00, în Sala Nicolae Bretan, în competiție fiind implicați peste150 de elevi.

Cei mai talentați muzicieni elevi ai liceelor vocaționale sau de muzică din țară dar și câțiva din prichindeii unei grădinițe din Cluj vor concura în acest weekend la Bistrița pentru a obține Marele Premiu al Concursului de Interpretare „Sigismund Toduță” - una dintre cele mai longevive competiții muzicale ale Bistriței.

Prima ediție a concursului s-a desfășurat la Bistrița în 1977 și de atunci, cu mici întreruperi, evenimentul a reușit să rămână fidel conceptului inițial: este un concurs unic în țară pentru că promovează exclusiv muzica românească clasică” a povestit Claudiu Șular, directorul Liceului de Muzică „Tudor Jarda”.

În competiție sunt implicați 52 de elevi din Bistrița și 102 de elevi ai școlilor de muzică din țară.

Concursul se deruleză pe secţiuni în diferite spații culturale ale orașului: secțiunea de pian se va desfășura la Sinagoga Bistriţa, între orele 10 – 13 și 15 – 17, în timp ce secţiunea canto se desfășoară la Hotel Metropolis, Sala Roma, tot vineri, între orele 16 – 19. Secţiunea instrumente cu coarde are loc la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa, Sala Nicolae Bretan, între orele 10 – 13 și 15 – 16 iar secţiunea instrumente de suflat - la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistriţa, Sala Nicolae Bretan, orele 16 – 19.

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 9.00, Sinagoga Bistriţa va găzdui Gala laureaţilor şi festivitatea de premiere. 

La eveniment participă elevi de la Gradiniţa “Țăndărică“ din Cluj Napoca, Şcoala “ELF“ Cluj Napoca, Şcoala Gimnazială de Muzică “Augustin Bena“ Cluj Napoca, Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă“ Cluj Napoca, Liceul de Arte Baia Mare, Şcoala Gimnazială de Arte Sighetu-Marmaţiei, Liceul de Artă “Ştefan Luchian” Botoşani, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul de Artă “Sabin Drăgoi” Arad, Liceul vocaţional de Artă Tg.Mureş, Liceul de Arte “George Georgescu“ Tulcea, Liceul de Arte Oradea, Liceul de Arte “Victor Giuleanu“ Râmnicu Vâlcea și Liceul de Muzică “Tudor Jarda“ Bistriţa.

Sigismund Toduţă - compozitor, muzicolog, profesor universitar, academician român, s-a format la Cluj şi la Roma, s-a impus ca profesor de muzică la Blaj (Alba) şi a creat o renumită şcoală muzicală la Academia de muzică Gheorghe Dima.

Și-a realizat studiile superioare la Conservatorul de muzică și artă dramatică din Cluj (1926-1930, secția pedagogie; 1926-1932, secția pian; 1930-1936, secția compoziție), unde i-a avut printre profesori pe Ecaterina Fotino-Negru (pian) și Marțian Negrea (compoziție).

A urmat specializări în Italia, la Roma, la Academia Santa Cecilia (1936-1938) - cu Ildebrando Pizetti (compoziție) și Alfredo Casella (pian) - și, în paralel, la Pontificio Istituto di Musica Sacra (1936-1938), pentru muzică sacră, compoziție religioasă și orgă.

A fost profesor de muzică la Blaj (1932-1943), apoi asistent-corepetitor la Conservatorul de muzică și artă dramatică Cluj-Timișoara (1943-1944, în timpul cedării Ardealului).

După război devine secretar artistic al Filarmonicii “Ardealul” din Cluj (1945-1949). Începând din anul 1947 a fost profesor de teorie-solfegiu-dictat, armonie, contrapunct, fugă, forme și compoziție la Conservatorul G. Dima din Cluj (până în 1973), a deținut și funcția de rector din 1962 până în 1965 iar din 1973 până în 1991 a activat ca profesor-consultant. Între anii 1971 și 1974 a condus Filarmonica de Stat din Cluj.

A obținut titlul de doctor în muzicologie (Roma, 1938) la Institutul Pontifical pentru Musică Sacră, cu tema "Transcrierea și comentarea unor lucrări de tinerețe, necunoscute, semnate de G. Fr. Anerio".

Fiind întâiul român cu acest titlu academic, i se încredințează, începând din anul 1968 - pentru prima dată în România - conducerea științifică a doctoratului în 5 domenii ale muzicii. A fost membru al Academiei de științe sociale și politice (din anul 1970) și membru corespondent al Academiei Române (din martie,1991).

 

1651 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro