Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  129 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Sărbătoare la Mănăstirea din Dobric, azi, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena

21/05/2016 09:00:32 Ioana BRADEA  
Ca şi anul trecut, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, va oficia astăzi la Dobric Sfânta Liturghie, pe altarul de vară, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi. O familie din localitate îi va cinsti cu sarmale pe toţi pelerinii care vor prăznui Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena la Mănăstirea din Dobric.

Mănăstirea din Dobric (protopopiatul Beclean), își sărbătorește hramul astăzi, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena.

Sfânta Liturghie va fi oficiată și în acest an pe altarul de vară, de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența obștii monahale și a sute de credincioși, informează Radio Renaşterea.

Maica stareță Veronica Coțofană a explicat că programul slujbelor a început încă din ajunul praznicului, când s-a oficiat slujba Vecerniei, urmată de litie și de Priveghere, iar azi va fi citit Acatistul Sfinților împărați Constantin și Elena, ocrotitorii sfântului locaș, urmând ca familia Cleja din localitate să îi cinstească cu sarmale pe toţi pelerinii care vor prăznui Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena la Mănăstirea din Dobric.

Așezământul monahal de la Dobric a fost înființat inițial ca schit în 1992, iar după un an a devenit mănăstire, fiind format într-o casă veche, un fost conac boieresc de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena”. Mănăstirea are şi o bisericuţă din lemn cu hramul „Sfântul Evanghelist Luca” construită în stil maramureşean de meşterii din Bârsana, dar şi un cămin de bătrâni „Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite femeile bătrâne, abandonate de familie, care au pensii foarte mici şi pe care măicuţele de la mănăstire le îngrijesc.

În urmă cu trei ani, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Mitropolitul Clujului, a pus piatra de temelie pentru Căminul pentru persoane vârstnice cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” iar în prezent aici se se lucrează şi la construirea unei biblioteci, care va adăposti cele peste 40 de mii de volume din colecția mănăstirii.

Constantin şi Elena, Sfinţii Împăraţi care au scos creştinismul din catacombe

În fiecare an, pe 21 mai, creştinii ortodocşi şi Greco-catolici îi sărbătoresc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – cei „întocmai cu Apostolii". Constantin cel Mare a fost primul fiu a lui Constantius Chlorus şi al Elenei, fiind proclamat August în anul 306, moment în care îi conferă mamei sale titlul de „Nobilissima Femina" (Doamnă prea nobilă), iar în anul 325, îi acordă distincţia de „Augusta".

Sfântul Constantin cel Mare este considerat primul împărat roman creştin după ce, în urma celebrului Edict de la Milano, din 313, religia creştină devine o religie permisă. A scutit Biserica de dări, drept de care nu s-au bucurat templele păgâne, a înapoiat bisericilor tot ceea ce le fusese confiscat, acordându-le dreptul de a primi donaţii.

Tot Constantin cel Mare a contribuit cu sume importante din tezaurul statului, pentru ridicarea de biserici şi întreţinerea clerului, a dăruit Bisericii dreptul de eliberare a sclavilor şi a înlăturat din legile penale pedepsele contrare creştinismului, precum răstignirea, zdrobirea picioarelor sau stigmatizarea (arderea cu fierul roşu). Printr-o lege din anul 321, Constantin cel Mare a generalizat duminica ca zi de repaus în Imperiu şi a adoptat legi care au interzis adulterul şi avortul, abandonarea copiilor nou născuţi, răpirea copiilor şi vinderea copiilor din motive de sărăcie.

Datorită lui are loc primul Sinod Ecumenic, în 325, la Niceea, în cadrul căruia au fost alcătuite primele 7 articole ale Simbolului de credinţă (Crezul), a fost fixată data Paştilor (prima duminică după luna plină după echinocţiul de primavară) şi s-au stabilit 20 de canoane referitoare la disciplina bisericească. La sfârşitul lucrărilor, când Osiu de Cordoba a rostit articolele din Crez, Constantin a spus: „Da, acesta este adevărul. Nu sunt teolog, dar simt că aici este adevărul. Sunt convins că nu voi l-aţi făcut, ci Dumnezeu care a lucrat cu voi".

Constantin cel Mare a primit botezul de la episcopul Eusebiu de Nicomidia în luna mai, anul 337 şi a trecut la cele veşnice în acelaşi an, pe 21 mai.

Mama sa, Elena, a reuşit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos: se povesteşte că în urma săpăturilor s-au găsit trei cruci iar pentru a se identifica crucea pe care a fost răstignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a înviat în momentul în care a fost atins de Crucea Domnului. Datorită demersului ei de a căuta Crucea Mântuitorului, Sfânta Elena este şi ocrotitoarea arheologilor, numele său semnificând „făclie", „torţă", „strălucire a soarelui"...

Foto: radiorenasterea.ro, Sursa: crestinortodox.ro

2841 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro