Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  58 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Sărbătoare la Gledin: „Dorul sufletului său a fost viaţa sfântă…”

16/04/2016 08:51:20 Cristina MILEA  
„Mulţi ştiţi că Sfântul Pahomie, deşi a fost un înalt ierarh a fost un mare nevoitor. El s-a născut aici, la Gledin, prin 1674, dar dorul sufletului său a fost viaţa sfântă…”, a remarcat ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, la Gledin, unde Sfântul Pahomie a fost sărbătorit de sute de credincioşi şi un sobor de 45 de preoți și diaconi.

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost sărbătorit în mod special în localitatea sa natală, în ziua sa de pomenire, pe 14 aprilie, Sfânta Liturghie fiind oficiată în biserica parohiei bistrițene cu hramurile „Sfânta Treime” și „Cuviosul Ierarh Pahomie” de Mitropolitul Andrei al Clujului, alături de un sobor de 45 de preoți și diaconi - scrie RadioRenaşterea.ro.

În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Pahomie, arătând că „mulţi ştiţi că Sfântul Pahomie, deşi a fost un înalt ierarh a fost un mare nevoitor. El s-a născut aici, la Gledin, prin 1674, dar dorul sufletului său a fost viaţa sfântă… La botez a primit numele de Petru, dar a ajuns la Mănăstirea Neamţ, s-a călugărit acolo şi a devenit Pahomie. O perioadă a fost şi episcop la Roman, a ajuns la Mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev unde a fost ucenicul Sfântului Dimitrie al Rostovului, iar nevoinţele vieţii sale le ştie numai bunul Dumnezeu. De aceea, pentru creştinii din Gledin şi pentru toţi credincioşii din România şi cei care iubesc vieţile sfinţilor este un model de nevoinţă…

La Sfânta Liturghie au luat parte foarte mulți copii și credincioși care s-au împărtășit cu sfintele taine, iar la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a conferit lui Peter Schuller - unul dintre oamenii care sprijină dezvoltarea Centrului Cultural Sfântul Pahomie de la Gledin - Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin.

Aceeași distincție i-a fost oferită și jurnalistului bistrițean Dorin Arsinte – autorul cărţii „Pe urmele Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin” lansată în 14 aprilie 2011: „S-au scris cărţi şi articole despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Pahomie. M-am hotărât să scriu şi eu o carte. Poate e mult. Dar ideea nu mi-a venit doar pentru a mă afla în treabă, ci mai ales pentru că părintele Ioan Titieni de la Gledin a binevoit să mă ia cu el într-un pelerinaj la Kiev, în Ucraina, împreună cu trei membri ai Consiliului Parohial, Ilie Costinea, Ioan Moţoc şi Ioan Drăgan. Am mers în mare parte pe urmele Sfântului Ierarh Pahomie, să ne rugăm la sfintele moaşte ale cuviosului de la Gledin...”, scria Dorin Arsinte în prefaţa cărţii sale.

Evenimentele organizate în parohia bistrițeană Gledin în cinstea Sfântului Pahomie au debutat miercuri, 13 aprilie, când a avut loc cea de-a V-a ediție a Colocviilor dedicate Sfântului Ierarh Pahomie.

Ediția din acest an a fost deschisă cu un simpozion închinat Mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni, oaspete de seamă fiind starețul Mănăstirii Căpriana, din Republica Moldova, Arhimandritul Filaret.

Totodată a avut loc și un concurs național de cântece și poezie religioasă la care au participat în jur de 150 de tineri. Laureații au fost premiați în ziua hramului, după Sfânta Liturghie.

Manifestările de la Gledin au fost organizate de Mitropolia Clujului, Centrul Cultural „Sfântul Pahomie” din Gledin, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud şi Biblioteca Județeană „George Coșbuc” .

Părintele Pahomie a fost canonizat în 2007, la slujba de canonizare fiind atunci prezenţi înalţi preoţi, episcopi şi mitropoliţi, alături de care au participat şeful statului Traian Basescu şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

2824 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro