„Mulţi ştiţi că Sfântul Pahomie, deşi a fost un înalt ierarh a fost un mare nevoitor. El s-a născut aici, la Gledin, prin 1674, dar dorul sufletului său a fost viaţa sfântă…”, a remarcat ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, la Gledin, unde Sfântul Pahomie a fost sărbătorit de sute de credincioşi şi un sobor de 45 de preoți și diaconi.
Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost sărbătorit în mod special în localitatea sa natală, în ziua sa de pomenire, pe 14 aprilie, Sfânta Liturghie fiind oficiată în biserica parohiei bistrițene cu hramurile „Sfânta Treime” și „Cuviosul Ierarh Pahomie” de Mitropolitul Andrei al Clujului, alături de un sobor de 45 de preoți și diaconi - scrie RadioRenaşterea.ro.
În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Pahomie, arătând că „mulţi ştiţi că Sfântul Pahomie, deşi a fost un înalt ierarh a fost un mare nevoitor. El s-a născut aici, la Gledin, prin 1674, dar dorul sufletului său a fost viaţa sfântă… La botez a primit numele de Petru, dar a ajuns la Mănăstirea Neamţ, s-a călugărit acolo şi a devenit Pahomie. O perioadă a fost şi episcop la Roman, a ajuns la Mănăstirea Lavra Pecerska din Kiev unde a fost ucenicul Sfântului Dimitrie al Rostovului, iar nevoinţele vieţii sale le ştie numai bunul Dumnezeu. De aceea, pentru creştinii din Gledin şi pentru toţi credincioşii din România şi cei care iubesc vieţile sfinţilor este un model de nevoinţă…”
La Sfânta Liturghie au luat parte foarte mulți copii și credincioși care s-au împărtășit cu sfintele taine, iar la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a conferit lui Peter Schuller - unul dintre oamenii care sprijină dezvoltarea Centrului Cultural Sfântul Pahomie de la Gledin - Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin.
Aceeași distincție i-a fost oferită și jurnalistului bistrițean Dorin Arsinte – autorul cărţii „Pe urmele Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin” lansată în 14 aprilie 2011: „S-au scris cărţi şi articole despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Pahomie. M-am hotărât să scriu şi eu o carte. Poate e mult. Dar ideea nu mi-a venit doar pentru a mă afla în treabă, ci mai ales pentru că părintele Ioan Titieni de la Gledin a binevoit să mă ia cu el într-un pelerinaj la Kiev, în Ucraina, împreună cu trei membri ai Consiliului Parohial, Ilie Costinea, Ioan Moţoc şi Ioan Drăgan. Am mers în mare parte pe urmele Sfântului Ierarh Pahomie, să ne rugăm la sfintele moaşte ale cuviosului de la Gledin...”, scria Dorin Arsinte în prefaţa cărţii sale.
Evenimentele organizate în parohia bistrițeană Gledin în cinstea Sfântului Pahomie au debutat miercuri, 13 aprilie, când a avut loc cea de-a V-a ediție a Colocviilor dedicate Sfântului Ierarh Pahomie.
Ediția din acest an a fost deschisă cu un simpozion închinat Mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni, oaspete de seamă fiind starețul Mănăstirii Căpriana, din Republica Moldova, Arhimandritul Filaret.
Totodată a avut loc și un concurs național de cântece și poezie religioasă la care au participat în jur de 150 de tineri. Laureații au fost premiați în ziua hramului, după Sfânta Liturghie.
Manifestările de la Gledin au fost organizate de Mitropolia Clujului, Centrul Cultural „Sfântul Pahomie” din Gledin, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud şi Biblioteca Județeană „George Coșbuc” .
Părintele Pahomie a fost canonizat în 2007, la slujba de canonizare fiind atunci prezenţi înalţi preoţi, episcopi şi mitropoliţi, alături de care au participat şeful statului Traian Basescu şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.