„Hai, să dăm mână cu mână,/Cei cu inima română/Să-nvârtim hora frăției/Pe pământul României!” - sub acest generic s-a desfășurat Sărbătoarea Marii Unirii, închinată zilei de 1 Decembrie 1918, sub îndrumarea colectivului de profesori de la Școala Gimnazială Cristeștii- Ciceului, a profesorilor de istorie, Nadia Urian și Adrian Socaci.
Programul prezentat a început cu un cuvânt de deschidere rostit de dl dir. Cornel Urian.
Elevii au reamintit prin vers și cântec faptul că „Mult îmi place și iubesc/ Portul nostru, românesc/ Albă ia cu altiță/ Cu ciucur și lămâiță/’’.
Elevi și dascăli au îmbrăcat cu mândrie costumul popular ținut în dulapul de acasă sau în lada de zestre a Muzeului Școlii. Acesta e unul dintre spațiile de suflet, cu care ei se mândresc atât de mult!
„Ura, frați, în fericire /Ura, frați, într -o unire/ Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României!/”
Elevi și dascăli s-au prins în Hora Unirii și a Frăției în curtea interioară, apoi au înconjurat „Lupa Capitolină”, monumentul din fața școlii lor.
O imagine, o aducere aminte, o sărbătoare de suflet… românesc! Steagul tricolor, limba română, costumul popular.
Nu întâmplător, programul a început cu colinda „Ia, sculați, voi ce dormiți/ Îngerii să-i auziți!”
Cum Sărbătoarea Nașterii Domnului se apropie, n-au putut să lipsească și alte colinde care încălzesc și ele inimile celor prezenți în sală. Sau, cândva… la Alba Iulia.
„Fii mai bun, creștine bun /Altă vorbă, nu-ți mai spun!”
Au mai spus și o mai spun, amintind versurile unui cântec popular „Orișicât te-ar bate vântul /Române, nu-ți da pământul/ Căci cu el dai și năframa/ Casa, neamul și cu mama”.
Invitații au susținut prin aplauze, alături de părinții copiilor, întreg programul artistic, adăugând bucurie, entuziasm și mândrie națională momentului.
La mulți ani, români! La mulți ani, Românie! La mulți ani, limba română, cea mai dulce limbă!