Trăiesc din ajutoare sociale şi abia se descurcă de pe o zi pe alta! Comercianţii ambulanţi care vin în Piaţa Decebal vând tot ce se poate pentru a face un ban în plus. Acum este sezonul florilor de soc şi a mugurilor de brad, numai bune pentru siropuri şi băuturi răcoritoare.
Sărăcia se vinde pe pături sau în cutii în Piaţa Decebal! Comercianţii ambulanţi vin la piaţă cu fel şi fel de produse, unele dintre ele culese de pe câmpuri sau chiar din pădure.
Dacă vara şi toamna e sezonul fructelor de pădure sau al ciupercilor, acum săracii Bistriţei vin la piaţă cu muguri de brad şi flori de soc.
Mugurii de brad sunt foarte buni pentru siropuri, folosite în special ca remedii naturiste pentru tuse dar şi pentru cei care suferă de astm. Mugurii de brad se spală bine cu apă rece după care se pun într-o oală smălţuită şi se toarnă apă cât să depăşească nivelul conurilor încă o dată cât volumul lor (la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă).
Se fierb o oră, până când se înmoaie bine. După aceea, se ia de pe foc oala şi se lasă să stea acoperită, la rece, timp de 24 de ore, ca să se extragă cât mai bine din muguri sărurile minerale şi uleiurile aromatice. Sucul se strecoară prin tifon dublu, aşezat pe strecurătoare, presând mugurii ca să se scurgă tot sucul. După aceea, se cântăreşte şi, la 1 l suc, se va adăuga 1 kg zahăr şi o linguriţă zeamă de lămâie. Amestecul astfel obţinut, se fierbe până începe să se lege.
Florile de soc au efect diuretic, laxativ, antiinflamator şi au proprietăţi antivirale şi antiseptice, în timp ce fructele au excelente proprietăţi antioxidante. Din florile de soc se poate prepara o delicioasă băutură răcoritoare.
Pentru a prepara socată este nevoie de 10 flori mari de soc (cam cât palma), 10 litri de apă, 3 lămâi, 1 kg de zahăr (dacă vreţi mai dulce puteţi pune chiar şi 1,25 kg) şi 10 boabe de orez, pentru fermentaţie. Cele zece flori de soc se pun într-un borcan, se adaugă apa şi lămâile tăiate felii. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi.
A doua zi se pune zahărul şi boabele de orez şi se mestecă bine, se acoperă borcanul şi se lasă la fermentat înca trei zile. În aceste trei zile compoziţia trebuie mestecată de cel puţin două ori pe zi. Apoi siropul se strecoară printr-o sită deasă, se pune în sticle şi se depozitază la frigider.