Asociatia Culturala Bistrita Medievala si Centrul Cultural Municipal George Cosbuc Bistrita organizeaza in perioada 18-20 iunie cea de-a patra editie a Serbarilor Bistritei Medievale.
“Festivalul isi propune sa redescopere si sa valorifice istoria medievala a orasului, Bistrita fiind recunoscuta de-a lungul istoriei ca unul dintre cele sapte foste orase-cetate sasesti din Transilvania, Siebenburgen. Asemeni editiilor anterioare, organizatorii vor cauta sa puna in valoare principalele monumente istorice ale orasului: vineri - Turnul Dogarilor, iar sambata si duminica Centrul Istoric si Biserica Evanghelica. Tema istorica a festivalului va fi “Petru Rares si Cetatea Bistritei. A doua domnie”, in scena istorica de acum domnitorul moldav urmand sa fie oaspetele Bistritei pentru o noapte", spun organizatorii evenimentului.
In cursul zilei de sambata, 19 iunie, publicul va putea sa viziteze Biserica Evanghelica, cu ghizi, actiune organizata in colaborare cu Parohia Evanghelica Bistrita, Consiliul Local al Tinerilor Bistrita si Serviciul Educatie-Turism din cadrul Primariei Bistrita.
“Pata de culoare a editiei 2010 a Serbarilor Bistritei medievale o va constitui prezenta in Cetatea Bistritei a Cavalerului Emil Hartmann, domn liber de Transilvania, initiatorul miscarii cavaleresti din Transilvania ultimilor doua decenii. Stabilit de mai multe decenii in Germania, Emil Hartmann va contribui la impodobirea de sarbatoare a Centrului Istoric din Bistrita si va organiza si conduce “scoala tinerilor cavaleri si a galeselor domnite”, au mai precizat organizatorii.
Intre ordinele de cavaleri si formatiile invitate la Serbarile Bistritei Medievale 2010 se numara Ordinul Cavalerilor Lup, Cavalerii Gladius Dei, Paladinii de Terra Medies si Garda de Bistrita, respectiv Pontice, Bordo Sarkany si VAN (Ungaria), NOSA, trupa de teatru Anonimii si altii. Festivalul medieval bistritean se va incheia cu un concert “Menestrelii veacului XXI” sustinut de trupa clujeana DESPERADO.
Serbarile Bistritei Medievale 2010 sunt organizate cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Bistrita, Forumului German Bistrita, Centrului Judetean pentru Cultura si Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, AJOFM, Asociatiei sasilor bistriteni din strainatate si al Asociatiei Nosner Land Bistrita.