La Consiliul Judeţean a fost semnat astăzi contractul între conducerea Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud şi grupul de firme care a câştigat licitaţia pentru construcţia unui nou bloc operator. De mâine începe amenajarea de şantier iar de săptămâna viitoare încep lucrările!
Pentru supraetajarea pavilionului de la spitalul judeţean din P+2 şi transformarea în P+4 unde va fi construit un nou bloc operator centralizat şi spaţii medicale a fost alocată o sumă de 21.484.437 de lei. În urma licitaţiei aceasta a fost adjudecată la o valoare de 19.437.841 de lei, câştigătoare fiind două firme care s-au asociat - S.C. GB Indco S.R.L. din Bucureşti şi S.C. Depisto Star S.R.L. Gheorgheni. În competiţie au intrat trei firme însă oferta celor două a fost declarată câştigătoare.
S.C. GB Indco S.R.L are o experienţă vastă în construcţia şi modernizarea de spitale, pe listă afându-se o ramură a Spitalului Universitar, reabilitarea spitalului Ministerului de Interne, a Serviciului Român de Informaţii, dar şi spitale din Iaşi, Alexandria şi Râmnicu Vâlcea.
Noua investiţie presupune construirea unui nou bloc operator centralizat, cu 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie, respectiv: 3 săli operaţii Chirurgie generală, 2 săli operaţii Ortopedie-traumatologie şi câte o sală de operaţii pentru Urologie; Oftalmologie şi O.R.L. În plus, se va amenaja o staţie de sterilizare proprie a blocului operator.
Pentru acest an există alocată o sumă de 5 milioane de lei iar lucrările, care trebuie finalizate în 36 de luni vor începe de zilele viitoare.
Reamintim că în expunerea de motive legată de alocarea acestei sume Guvernul explică că “Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud îşi desfăşoară activitatea în 7 locaţii, cu dispersie mare în raza municipiului, fapt care îngreunează considerabil activitatea medicală şi determină creşterea semnificativă a costurilor administrative. Construirea unui bloc operator centralizat este absolut necesar având în vedere gradul ridicat de uzură fizică a celui existent, aproximativ 85%. Blocul operator a fost pus în funcţiune în anul 1973, dată de la care nu s-au mai făcut reparaţii şi modernizări de importanţă majoră deoarece nu se puteau realiza în paralel cu desfăşurarea activităţii medicale. Pentru această investiţie care implică lucrări de amenajare şi compartimentare, realizarea de instalaţii de climatizare, ventilare, dotarea cu instalaţii moderne performante, de acces, înregistrare şi supraveghere, dotarea cu instalaţii de alarmare şi stingerea incendiilor, instalaţii de telefonie şi internet, instalaţii gaze medicale, dotare cu echipament tehnologic şi aparatură medicală specifică blocurilor operatorii. În zonele eliberate de sălile actuale de operaţii se va extinde secţia de A.T.I. iar în zonele eliberate de secţiile de chirurgie şi ortopedie-traumatologie se vor muta secţii de Recuperare, Oftalmologie şi O.R.L. care la această dată funcţioneză într-un complex spitalicesc care a făcut obiectul unui proces de retrocedare, finalizat cu repunerea în posesie a proprietarului de drept” mai explică Ministerul Sănătăţii.
Firmele care vor să amenajaze noul bloc operator au putut depune ofertele până pe 23 octombrie. Conducerea S.C. GB Indco S.R.L. s-a declarat astăi, în conferinţa de presă organizată cu prilejul semnării noului contract, extrem de mulţumită de faptul că evaluarea ofertelor a fost făcută rapid.