Primaria Bistrita are un proiect de realizare a unor sapaturi arheologice in centrul istoric al municipiului. Sapaturile au inceput in zona Turnului Dogarilor insa pana acum nu s-a gasit niciun obiect valoros, asa cum sperau initiatorii proiectului.
Harta sapaturilor arheologice care vor avea loc in centrul medieval al Bistritei include fostele ziduri ale Cetatii Medievale Bistrita. Daca vor fi gasite obiecte valoroase in urma sapaturilor, acestea vor fi promovate in zona in care au fost gasite. Valorificarea lor in acest fel ar atrage mai multi turisti interesati de Cetatea Medievala Bistrita.
In urma unei licitatii a fost aleasa firma care sa se ocupe de sapaturile arheologice din centrul istoric. Aceasta firma a inceput deja sapaturile, dar, deoacmdata, nu s-a gasit niciun obiect arheologic valoros.
“Am ales o firma care sa se ocupe in urma unei proceduri de licitatie. Sapaturile au inceput la Turnul Dogarilor, dar nu s-a gasit nimic”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul serviciului de Monumente Istorice Bistrita, Sever Moldovan.
Deoarece sapaturile au inceput toamna, acestea vor avea loc doar daca vremea va permite desfasurarea lor, chiar daca initial a fost stabilit un termen de patru luni pentru efectuarea sapaturilor.
“Sapaturile vor continua cat ne permite vremea. Noi ne-am propus termentul de patru luni, dar daca vremea nu este favorabila il vom prelungi”, mai explica directorul serviciului de Monumente Istorice Bistrita.
Conform acestuia, dupa Turnul Dogarilor sapaturile vor continua pe traseul fostelor ziduri ale Cetatii Medievale Bistrita.
Cetatea Medievala Bistrita a fost construita in secolul al XII-lea de catre colonistii germani. Din turnurile care cu care erau intarite zidurile cetatii astazi a ramas doar Turnul Dogarilor.
Pentru aceste lucrari Primaria Bistrita a alocat un buget de 60.000 de lei.