Localnicii din Maieru vor marca mâine noapte cea mai mare şi mai spectaculoasă sărbătoare păgână a anului şi singura primită chiar cu numele ei în calendarul creştin-ortodox, Sânzienele.
An de an, în ziua de 24 iunie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.
La Maieru, această sărbătoare este una cu totul specială, fiind marcată după un obicei vechi de sute de ani. Conform tradiţiei, cu o zi înainte de Sânziene, tinerii din sat culeg sânziene, pe care le împletesc în cununiţe, iar apoi pleacă pe dealuri, unde aprind focuri.
Aceştia sar peste foc, cu ele pe cap, în popor trecerea prin foc însemnând purificare. Bătrânii spun că fetele care doresc să se mărite trebuie să sară de nouă ori peste foc, lucru care le ajută să îşi găsească alesul.
Cununiţele sunt aruncate peste acoperişul caselor, iar tradiţia spune că dacă coroniţa va rămâne acolo, cel care a aruncat-o se va căsători în anul respectiv, iar dacă va pica, trebuie să mai aştepte un an şi să încerce din nou.
Măierenii mai aprind şi o roată mare, care este rostogolită de pe un deal, ca simbol al soarelui care se scurge odată cu vara, către toamnă.
Tradiţia mai spune că sânzienele, considerate a fi nişte femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântând şi dansând. Ele împart rod holdelor, înmulţesc animalele şi păsările şi vindecă bolile şi suferinţele oamenilor.