Câți dintre noi știm că în municipiul Bistrița există un atelier de trăsuri și sănii deja de 12 ani? Atelierul funcționează în cadrul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, iar clienții sunt din toată țara.
Trăsuri, sănii de agrement sau rustice, șarete și căruțe sau boxe de cai lucrate cu grijă, multă muncă și atenție la detalii - toate acestea se întâmplă în municipiul Bistrița și nu în țara lui Moș Crăciun, așa cum suntem tentați să credem.
Din anul 2005, Atelierul de confecționat trăsuri și sănii, condus de ing. Simion Bodor, funcționează în cadrul Centrului de Valorificare a Produselor Pădurii Bistrița, care este o subunitate a Direcției Silvice Bistrița-Năsăud.
Minunile care ies din mâinile pricepute ale muncitorilor sunt fie pentru agrement, fie pentru competiții sportive sau utilitate.
Trăsurile pentru concursurile de atelaje (cu cai lipițani) au un design special și sunt proiectate să reziste la condiții de uzură mai solicitante. Trăsurile pentru promenadă (cu coviltir rabatabil) sunt apreciate pentru evenimente speciale, cum ar fi nunțile, sau pentru plimbări de agrement. Căruțele și trăsurile utilitare au infrastructura și gabaritul adecvate pentru transport de marfă, fiind dotate cu roți cu pneuri. Săniile sunt realizate în două modele: sanie de agrement și sanie rustică, cu 4, 6 sau 8 locuri.
În ultimii ani cererea a crescut destul de mult, mai ales pentru trăsurile de agrement și sănii. Proprietari de pensiuni agro-turistice din zonele rurale din toate județele țării au cumpărat de la Bistrița. Astfel, în 2015-2016 vânzările au crescut cu mai mult de 40% față de anii trecuți.
Clienți ai atelierului sunt hergheliile administrate de Regia Națională a Pădurilor prin „Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor”, dar și administrații publice locale, societăți private sau crescători de cai care se ocupă și cu turismul ecvestru și eco-turismul. Cei care administrează atelierul de la Bistrița iau în calcul și extinderea în străinătate, în ultimele luni fiind confecționate o serie de trăsuri unicat.
În anul 2017, până în luna noiembrie, au fost confecționate la Bistrița 23 de trăsuri (inclusiv căruțe), două șarete, șase sănii și două boxe pentru cai.