„Sângele apă nu se face. Poate Dumnezeu va hărăzi ca granițele fizice dintre noi să dispară, căci cele spirituale nu există!” a spus vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, visând, poate, la unirea cu Republica Moldova într-un viitor cât mai apropiat. O delegație de elevi și profesori din Basarabia își va pretrece câteva zile pe meleagurile noastre.
Momente emoționante azi, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița: o delegație de copii și profesori care activează în ansamblul folcloric „Firicel de Busuioc” din Strășeni au smuls lacrimi din partea autorităților care au asistat la un scurt dar foarte intens moment muzical.
N-au cântat decât două melodii, acompaniați de cobză și vioară, însă glasurile cristaline și mesajul melodiilor au răscolit sensibilitatea celor prezenți la bibliotecă, pentru a-i întâmpina oficial pe copiii din Basarabia. Oaspeții n-au venit cu mâna goală, ci au oferit gazdelor câteva cadouri: Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene și Alexandru Pugna, vicepreședintele CJ au primit câte un covoraș cu imaginea lui Eminescu țesută pe el și o sticlă de băutură specială întruchipând un localnic basarabean.
Profesorul Ioan Seni și-a amintit de primele 15 ediții ale taberei internaționale „Acasă la noi” în care copiii din Basarabia (la unele dintre ediții chiar și câte 80 – 100 de copii) au fost cazați pe la diferite case din fostele comune grănicerești – de la Lunca Ilvei până în Salva. „Ecourile și amintirile acelor copii ne însoțesc și azi, copiii au crescut dar țin legătura cu noi pe internet” a povestit profesorul Ioan Seni – mulțumind Consiliului Județean pentru implicarea în proiect care a făcut posibilă ca – de trei ani încoace – toți oaspeții din Basarabia să fie cazați în minunatul Centru cultural creștin Pahomie de la Gledin.
„Avem de parcurs un program care să facă bine atât gazdelor, cât și oaspeților” a mai spus profesorul Ioan Seni, prezentându-le copiilor, pe scurt, muzeele și casele memoriale pe care le vor vizita, obiectivele turistice și culturale de care se vor bucura în vizita lor prin județul Bistrița-Năsăud.
Claudia Nestor, președintele Despărțământului Astra din Strășeni a remarcat și ea generozitatea gazdelor și bucuria de a vizita în fiecare an „țara mamă”.
După momentul artistic care i-a impresionat până la lacrimi pe cei prezenți în sala Liviu Rebreanu a bibliotecii – vicepreședintele Consiliului Județean Alexandru Pugna a rostit un cuvânt de salut pentru oaspeți, subliniind că și președintele Radu Moldovan și-ar fi dorit foarte mult să fie prezent, dar o urgență l-a împiedicat să participe.
„Sunt convins că veți afla că există o mulțime de lucruri care ne leagă și că vă veți întoarce în Basarabia foarte încărcați din punct de vedere spiritual. Să vă simțiți ca acasă, alături de frații voștri de credință. Poate că Dumnezeu va hărăzi ca granițele fizice dintre noi să dispară, căci cele spirituale nu există!” a conchis Alexandru Pugna.