Sambata inaintea zilei Invierii este plina de semnificatie. Aceasta este ultima zi din Postul Mare. La miezul noptii, credinciosii merg la Biserica pentru slujba de Inviere.
Sambata inaintea invierii, trupul lui Iisus a stat in mormant intreaga zi iar traditia bisericeasca spune ca, in Sambata Mare, Mantuitorul a coborat cu sufletul in iad, pentru a-i mantui pe dreptii Vechiului Testament.
In aceasta zi se slujesc Vecernia si Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi si binecuvantarile Invierii, care amintesc de coborarea Mantuitorului la iad, semnificand biruinta asupra mortii.
Sarbatorirea Pastilor incepe chiar inainte de miezul noptii cu Canonul Sambetei celei Mari. La inceperea Vecerniei Invierii, in biserica este intuneric deplin.
La miezul noptii, preotul ia lumina de la candela de pe Sfantul Altar si o da mai departe credinciosilor, zicand de trei ori: “Veniti de luati lumina !”
Apoi, cu preotul in frunte, credinciosii ies din biserica cantand si inconjoara de trei ori biserica. Noaptea Invierii este petrecuta in Biserici, in priveghere si rugaciune.
Din aceasta noapte si pana la Inaltare, peste 40 de zile, crestinii ortodocsi se saluta cu "Hristos a inviat!” si isi raspund cu "Adevarat a inviat!”.
De asemenea, in aceasta zi gospodinele pregatesc mancarurile traditionale, termina curatenia din casa si isi pregatesc hainele pe care le vor imbraca de Pasti.