Dupa doua luni de munca in care au carat la propriu materialele de constructii pana la peste 1500 de metri altitudine, salvamontistii au reusit sa finalizeze refugiu din Caldarea Bistricior. Singurul lucru care mai lipseste, este o soba, pentru ca turistii sa beneficieze de caldura si odihna in caz de vreme rea...
Salvamontistii au inceput lucrarile la refugiu in luna septembrie a acestui an. Acestia au facut tot posibilul sa finalizeze adapostul pana in sezonul rece, pentru ca turistii care se aventureaza pe munte sa il poata folosi in caz de nevoie.
"Refugiu este deschis in permanenta turistilor, constructia am inceput-o in septembrie cand am si transportat materialele cu spatele in conditii foarte grele. Adapostul poate gazdui un numar de pana la 30 de turisti", a spus Mircea Baciu, sef Serviciu Salvamont Bistrita-Nasaud.
Singurul lucru care ii mai lipseste refugiului ca sa fie primitor este o soba care va fi montata cat mai repede. De altfel, adapostul din Caldarea Bistricior este unicul reabilitat si dotat cu cele necesare, celelalte doua din Saua Curatel si de sub Varful Ineu, necesitand reparatii capitale.
In functie de sponsorizari, salvamontistii vor sa le reabiliteze si sa faca si alte adaposturi in zone in care nu exista. Lucrarile salvamontistilor nu se opresc aici. De anul viitor, acestia vor marca toate traseele montane din judetul nostru.
"Marcajele, stalpii si toate materialele au fost achizitionate cu bani din bugetul pe anul acesta, iar actiunea propriu-zisa va demara in primavara anului viitor", a mai spus Mircea Baciu.
In Caldarea Bistricior, Serviciul Salvamont detine si o baza, singura din tara care isi produce energia electrica, fiind dotata cu panouri solare si o turbina eoliana. Aceasta poate adaposti un numar de 20 de turisti.
Numarul turistilor romani si straini care fac drumetii pe crestele muntilor din Bistrita-Nasaud este tot mai mare de la an la an, tocmai de aceea se impune ca refugiile sa fie reabilitate ca sa poata fi date in folosinta.