Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  173 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Să vină sau să nu vină iepuraşul de Paşti?

04/05/2013 10:32:09 Ioana BRADEA  
Fie că ne place sau nu, fie că ne dăm de ceasul morţii după tradiţiile româneşti şi blamăm la greu obiceiurile importate prin copy-paste – iepuraşul de Paşti şi-a făcut loc cu coatele – pardon, cu lăbuţele – şi în sărbătorile noastre tradiţionale: copiii au început să fie „şantajaţi” şi la noi cu surprizele şi cadourile aduse de iepuraş.

Este imposibil să nu remarci, în aceste zile, faptul că rafturile magazinelor au fost încărcate până la refuz cu iepuraşi frumos îmbrăcaţi în staniol strălucitor, iepuraşi de toate mărimile şi culorile, iepuraşi de ciocolată sau simple decoraţiuni şi ornamente pentru tradiţionala masă de Paşti.

O întreagă şi deseori isterică industrie a exploatat cum se cuvine simbolul Iepuraşului care a ajuns să-l concureze pe Moş Crăciun.

Iepuraşul aducător de ouă roşii provine de pe meleaguri germane şi simbolizează fertilitatea. Prima apariţie a iepuraşului ca simbol al Paştelui s-a petrecut în Germania, el fiind menţionat în cărţi în jurul anului 1500, deşi e probabil ca el să fie prezent de mai multă vreme în tradiţia populară. Tot germanii au fost şi primii care au inventat dulciurile în forma de iepuraşi, prin 1800, din aluat şi zahăr. Cam în aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut primele ouă din ciocolată.

Simbolul iepurelui îşi are originea în vremea festivalurilor păgâne dedicate zeiţei Eostre (zeiţa primăverii şi a fertilităţii în tradiţia păgână anglo-saxonă). Legenda spune că Eostre a găsit într-o iarnă o pasăre rănită pe câmp şi, ca s-o salveze de la moarte şi îngheţ, zeiţa a transformat-o într-o iepuroaică, aceasta păstrând însă capacitatea de a depune ouă. Pentru a-i mulţumi binefăcătoarei sale, iepuroaica îşi decora ouăle făcute şi i le dăruia zeiţei.

Din această legendă s-a născut şi tradiţia ca iepuraşul să aducă daruri copiilor. În America, această tradiţie a iepuraşului de Paşti care aduce cadouri şi ouă vopsite copiilor cuminţi, a fost adusă de emigranţii germani. 

Deşi nu este un animal impresionant, iepurele este un mesager sacru al divinităţii în multe culturi. În tradiţia chineză, de pildă, iepurele este o creatură care trăieşte pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului – esenţa vieţii. 

Pentru budişti, iepurele este, de asemenea, o creatură selenară. Legenda spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca răsplată, a fost aşezat pe Lună. 

Şi pe continentul american, animalul cu urechi alungite este personaj de legendă: la unele triburi sud-americane exista un mit care povestea că iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayaşă se credea că iepurele este cel care a inventat scrisul.

În cultura urbană bistriţeană, iepuraşul de Paşti nu este responsabil nici de apariţia focului şi nici de a scrisului, ci de o simplă modalitate de „şantaj” aplicată de părinţi – copiilor: „Dacă nu eşti cuminte, nu vine iepuraşul de Paşti la tine!”,Dacă n-o asculţi pe mama, n-o să-ţi aducă iepuraşul cadouri!” sau, şi mai pe şleau – „Anul acesta nu pupi niciun iepuraş de Paşti la mall...!”


Sursa: crestin-ortodox.ro
Foto: Savoart.ro

2018 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro