Zeci de bistriteni au venit astazi la secerat alaturi de Virginia Linul, la Salva. Mesterul a chemat femeile si a reusit sa reinvie o veche traditie, cea a seceratului. Actiunea s-a facut ca pe vremea strabunicilor, in costume populare, cu cununa din spice purtata de fete si udata de sateni.
Virginia Linul si-a dorit sa reinvie la Salva o traditie veche de sute de ani. Ea a chemat astazi satenii sa le arate copiilor cum se muncea pe vremuri, la camp...
Dis de dimineata, in curtea Virginiei Linul s-au adunat zeci de oameni in costume populare traditionale, gata de seceris, „inarmati” cu secere si furci.
In urma cu 100 de ani, sfatul batranilor din sat decidea cand incepe seceratul.
Traditia spune ca la secerat trebuie sa participe numai persoane curate, ca recolta sa nu fie compromisa. Pentru ca seceretorii sa fie feriti de rele, cu o zi inainte, un tanar din sat culege un snop si este lasat pe camp pentru a-i feri de rele pe cei care vor secera holda de grau.
Satenii de toate varstele au venit la munca imbracati in costume populare, cu opinici in picioare si cu seceri in maini.
Mesterul popular Virginia Linul povesteste ca ideea acestui eveniment i-a apartinut mamei sale – mesterul popular Virginia Linul - care si-a dorit sa le arate nepotilor cum se muncea in trecut pentru a se face o paine. „Traditia te obliga sa respecti pamantul si legile nescrise. Dupa ce sunt adunati snopii trebuie sa fie obligatoriu asezati spre rasarit. La sfarsitul secerisului, femeile fac o cununa pe care cea mai harnica fata o aduce la casa gazdei”, povesteste mesterul popular.
Inainte de a pleca la secerat, in curtea gazdei s-a incins jocul. Dupa scurta „incalzire” cu joc si voie buna, seceratorii s-au indreptat catre holda, situata undeva la capatul satului.
Drumul spre holda a fost insotit de cantece specifice Vaii Salautei.
Dupa ce s-a secerat holda si s-au facut snopii, fetele au ales cele mai frumoase spice, iar femeile mai in varsta le-au aratat cum trebuie impletita cununa.
Odata gata cununile, fetele tinere si nemaritate si le-au pus pe cap si au pornit catre casa gazdei.
Drumul de intoarcere a fost si el plin de cantece si veselie, in ciuda ploii marunte de afara.
De-a lungul satului, salauanii au iesit la porti si au udat cununile cu apa, pentru belsug, conform obiceiului.
Ajunsi la casa gazdei, feciorii tineri au luat cununa de pe capul fetelor.
Gazda Virginia Linul i-a rasplatit pe seceratori cu cu tuica si sarmale si s-a pornit hora.
Sponsorii acestui eveniment au fost fabrica Combis si gama de mezeluri Jupanu - Strasnice bucate!, European Drinks, cofetaria Platanus din Salva si Tuica cu margele de Salva – produsa de Angelini.