A mai trecut o vacanţă peste elevii judeţului nostru care au avut la dispoziţie, de-a lungul acestei veri, câteva posibilităţi demnne de luat în calcul: câteva tabere particulare (între care şi Tăşuleasa Social, care a găzduit peste 740 de copii) şi o singură tabără „de stat” funcţională în staţiunea montană Sângeorz Băi.
În topul celor mai râvnite şi căutate locuri de distracţie s-a situat Tăşuleasa Social: peste 740 de copii din toată ţara şi din judeţul Bistriţa-Năsăud s-au perindat în această vară pe la Tihuţa. În spaţiul mirific al Pădurii Pedagogice construite de membrii asociaţiei Tăşuleasa Social, tinerii au avut parte de adevărate aventuri, acţiuni de ecologizare, împăduriri, spectacole de teatru în prezenţa unor maeştri sau experimente de construirea unor dispozitive de energie alternativă. Relaţia om–pădure–apă nu a fost nicicând mai acut resimţită decât în perioada zilelor petrecute în cadrul Tăşuleasa Social.
Aproape 200 de copii au trecut în această vară şi pe la Valea Blaznei, înscriindu-se în tabăra “Muntele, un prieten la înălţime!”, organizată şi coordonată de Asociaţia Modus Vivendi din Cluj în complexul turistic Alpina Blazna. Anul acesta copiii au învăţat practic să iubească, să cunoască şi să respecte muntele, ca pe un adevărat prieten. Din program nu au lipsit drumeţiile, cursurile de orientare turistică (cu hartă, busolă, GPS sau alte mijloace de orientare neconvenţionale), demonstraţiile practice de amenajare a unei minitabere de corturi. Copiii care şi-au petrecut aici vacanţa de vară au avut parte de experienţele unei coborâri cu tiroliana sau traseul pe frânghii (la joasă înăţime), de seminarii tematice unde au învăţat despre marcajele turistice, despre plantele ocrotite din Munţii Rodnei, despre cum se acordă primul ajutor sau ce înseamnă turismul ecologic.
Aproape 150 de copii din Bistriţa şi nu numai au petrecut o vacanţă de neuitat, în această vară, în tabăra de călărie de la Refugiul Caii Lupilor, din Şieu-Sfântu. Copiii au uitat pentru câteva zile de calculatoare şi telefoane mobile, bucurându-se, în schimb, de natură şi viaţă în colţul de rai din Şieu-Sfântu. Au avut parte de două ore de călărie zilnic, şi-au răsfăţat caii preferaţi, i-au hrănit, i-au pieptănat, le-au dat pe furiş câte un măr, apoi s-au plimbat împreună pe dealuri, prin păduri şi s-au răcorit în zilele caniculare împreună în apele râului.
Taberele de stat, deşi uneori mai ieftine, nu mai sunt demult destinaţia preferată a tinerilor. Singura tabără funcţională din judeţ – cea de la Sângeorz Băi – nu a fost preferată de niciun elev al judeţului. În schimb, aici s-au distrat în jur de 550 de copii din Galaţi, Bucureşti, Prahova, Ialomiţa sau Buzău. Tabăra din Sângeorz Băi şi-a închis porţile zilele trecute: ultima serie de elevi şi-a încheiat activităţile de divertisment coordonate de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Bistriţa-Năsăud. Elevii s-au bucurat de drumeţii în zonă, excursii şi vizite la muzeele din judeţ şi acces la piscina din Cormaia.
Spre finalul lunii august peste 80 de copii au participat la activităţile unei tabere sociale organizate în staţiunea 2 Mai. Tabăra a fost destinată copiilor provenind din zone defavorizate cu o situaţie financiară precară, a precizat directorul executiv, Constantin Florian de la Direcţia pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud, adăugând că alţi 21 de elevi, studenţi şi preşcolari cu handicap au fost trimişi împreună cu asistenţii lor personali într-o tabără de odihnă special concepută pentru ei, tot în staţiunea 2 Mai.