Concursul de gătit a fost competiţia din cea de-a doua zi a Festivalului Usturoiului. Au participat şi au dat gust de usturoi concursului şase echipe. Cu ingrediente secrete, Jandarmeria Bistriţa a câştigat concursul de gătit din cadrul Festivalului Usturoiului din Ţinutul Contelui Dracula.
Lupta ceaunelor a început în urmă cu aproximativ trei ore în Ţinutul lui Dracula. Şase echipe s-au întrecut în artă culinară şi prezentarea preparatelor pentru concursul de gătit. Organizatorii au amenajat o zonă specială unde participanţii şi-au pregătit ceaunele şi au încins focul.
Cu ingrediente secrete, dar fără să uite de usturoi, concurenţii au servit juraţilor preparate care de care mai gustoase. Echipa din Ungaria s-a prezentat cu un gulaş unguresc, echipa ISU Prundu-Bârgăului a prezentat preparatul în oale de lut, cu pâine prăjită unsă cu usturoi şi murături, iar Jandarmeria a vrut să ţină reţeta secretă şi nu a divulgat niciun ingredient din ceaunul care le-a adus marele premiu.
De asemenea, Ocolul Silvic Bistriţa-Bârgăului, tinerii care au pregătit un ceaun cu ingrediente speciale şi Lucian Cioancă din Tiha Bârgăului, au oferit juriului preparate culinare delicioase.
Juriul a ţinut cont atât de gustul preparatelor cât şi de modul de prezentare, astfel că Jandarmeria a fost desemnată câştigătoarea marelui premiu. Bucătarul Jandarmilor, Radu Cira a primit titlul de Master Chef în Ţinutul Contelui Dracula şi a declarat pentru Bistriţeanul.ro că nu i s-a părut greu de pregătit preparatul culinar care avea să fie câştigător pentru că "nimic nu e greu atunci când se face din pasiune".
Alături de Jandarmi pe podium s-a aflat şi echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prundu-Bârgăului care anul trecut s-a clasat pe locul întâi, iar pe locul trei s-a aflat gulaşul unguresc, preparat cu ingrediente speciale de un bucătar profesionist.