În prezenţa unor oficialităţi ale oraşului dar şi ale Ministerului Educaţiei, pentru a treia oară la Bistriţa a început etapa naţională a Olimpiadei “Lectura ca abilitate de viaţă”. Peste 200 de elevi din întreaga ţară au umplut Sinagoga din Bistriţa şi au asistat, în final, la un concert surpriză cu băieţii de la “Fără Zahăr”.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan a remarcat că trăim în epoca IT, epoca smartphone-urilor şi a internetului de mare viteză, în care tot mai puţină lume îşi face timp să citească, “să miroasă tuşul tiparului între filele uneri cărţi”, motiv pentru care i-a şi felicitat pe tinerii prezenţi la Bistriţa, la etapa naţională a Olimpiadei Lectura ca Abilitate de viaţă şi le-a urat o şedere cât mai plăcută, nu înainte de le povesti despre brandul Dracula şi reperele geografice din cartea lui Bram Stoker pe care oficialităţile încearcă să le exploateze la maximum.
Subprefectul Ovidiu Frenţ le-a povestit invitaţilor despre recent inauguratele biblioteci stradale subliniind că ştie din experienţa alături de copiii săi faptul că “lectura a devenit un fenomen cool”. “Şi chiar dacă nu veţi câştiga cu toţii la olimpiadă, beneficiile lecturii le veţi resimţi mai târziu…” a mai spus Ovidiu Frenţ.
Şi viceprimarul George Avram a luat cuvântul pe scena Sinagogii, Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură a recitat un emoţionant poem din Nichita Stănescu iar directorul Bibliotecii Judeţene “George Coşbuc” şi-a început discursul amintind de Roland Barthes şi volumul său “Cum să trăim împreună” în care gânditorul francez scrie pagini memorabile despre cum se poate trăi cu textul, cu cărţile, cu autorii sau personajele. “Nu vă pierdeţi în cărţile de moment care sunt în vogă dar se pierd în negura timpului… Puneţi mâna pe clasici” le-a recomandat Ioan Pintea adăugând că pentru un cititor profesionist (“cum sunteţi şi voi”) o reală provocare este Proust cu al său celebru roman În căutarea timpului pierdut.
Din Bistriţa, la olimpiada Lectura ca abilitate de viaţă s-au calificat Alexandra Zahari (Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu”), Alexandra Urs şi Cristiana Cosma (Colegiul Naţional ”George Coşbuc” din Năsăud) şi Luisa Szas (de la CNLR Bistriţa).
Mâine, la Colegiul Liviu Rebreanu se va desfăşura proba scrisă a concursului, de la ora 14.30 elevii vor avea parte de o activitate cultural-recreativă la Sinagogă, urmând ca proba orală (pentru elevii care au obținut primele 20 de punctaje, în ordine descrescătoare, la fiecare dintre cele 4 niveluri) să aibă loc sâmbătă de la ora 11.00.
Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă seara, la Colegiul Național Liviu Rebreanu din Bistrița iar festivitatea de premiere a câştigătorilor va avea loc duminică de la ora 10.00, la Sinagogă.