Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  70 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de pranz: la ce bun poetii in vremuri sarace?

18/03/2012 10:50:21 Ioana BRADEA  
Buna sa va fie inima, oameni dragi, in aceasta senina si (inca) racoroasa duminica in care ne intrebam, asemenilui Holderlin: la ce ne folosesc poetii, in vremuri atat de sarace? Cu ce ne ajuta un poem? Sau cat ne costa?

Putine intamplari ar fi de (re)marcat pentru aceasta zi: in 1906, pe 18 martie, la Paris, Traian Vuia realiza primul zbor din Europa cu un aparat mai greu decat aerul, condus exclusiv prin mijloace proprii de bord iar in Egipt, multi ani mai tarziu, o mumie veche de 4400 de ani a fost descoperita in Piramida lui Kheops.

In schimb, avem o multime de personalitati interesante de sarbatorit astazi. Pe 18 martie s-au nascut Bartolomeu Valeriu Anania (mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, poet, dramaturg si prozator) John Updike, (prozatorul si poetul emerican) si Horia Roman Patapievici (scriitor si eseist roman, presedintele Institutului Cultural Roman, Cercetator stiintific specializat in Optica si fizica solidelor, autorul volumelor Cerul vazut prin lentila, Zbor In bataia sagetii, Politice, Omul recent, Discernamantul modernizarii, Ochii Beatricei si Despre idei si blocaje).

Tot pe 18 martie s-a nascut si Luc Besson, regizor, scenarist si producator francez caruia ii datoram filme precum Leon (1994) si Al cincilea element (1997).

Poetul si criticul francez Stephane Mallarme s-a nascut tot pe 18 martie!:) A cultivat o poezie cerebrala, voit obscura, bogata in sensuri filosofice, de o rara muzicalitate si forta sugestiva. Creatia sa ("Herodiada", "Dupa-amiaza unui faun", "Poezii") constituie o expresie viguroasa si originala a poeziei moderne. Unii considera ca Mallarmé este unul dintre poetii cei mai dificil de tradus in alte limbi. Dificultatea se datoreaza complexitatii textului, naturii multistratificate si muzicalitatii cuvintelor. Cand poeziile sunt recitate in limba franceza, poezia admite sensuri care nu sunt evidente la lecturare.

Sa nu uitam, Doamne fereste, ca poetul si matematicianul Ion Barbu implineste azi frumoasa varsta de 117 ani: ) Ca matematician este cunoscut sub numele Dan Barbilian si a reusit sa defineasca (intr-o lucrare scurta de doar doua pagini) o procedura de metrizare care va fi numita de Leopold Blumenthal „spatiul Barbilian” in timp ce, alte doua lucrari ale sale au inspirat o directie de cercetare in geometria inelelor. Prietenii apropiati isi amintesc si acum de excursia la Giurgiu in timpul careia, Dan Barbilian a pus pariu cu Tudor Vianu ca si el, in calitate de matematician, este in stare sa scrie un volum de poezii. Argumentul era: spiritul artistic exista in fiecare om, el trebuie doar descoperit si exploatat ca atare. In urma acestui pariu, Dan Barbilian si-a descoperit talentul si iubirea fata de poezie, si-a ales drept pseudonim literar numele bunicului sau, Ion Barbu, si ne-a cadorisit cu volumele Dupa melci si Joc secund.

Dan Barbilian spunea ca poezia si geometria sunt complementare in viata sa : acolo unde geometria devine rigida, poezia ii ofera orizont spre cunoastere si imaginatie. Ceea ce ne intoarce cu gandul spre intrebarile de inceput: la ce ne folosesc poetii, in vremuri atat de tulburi si sarace? De ce sa mai citim poezii? Merita? Cu ce ne ajuta un poem? Cat ne costa?

2159 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro